RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Pritvoren M.O. (22) osumnjičen za seriju imovinskih i krivično djelo protiv života i tijela

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta, Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor 22-godišnjem M.O., lišenom slobode prije nekoliko dana zbog sumnje da je izvršio seriju imovinskih krivičnih djela, te jedno krivično djelo protiv života  i tijela. Pritvor višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela koji se sumnjiči za razbojništvo, veći broj teških krađa, te laku tjelesnu povredu određen je zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv M.O. zbog sumnje da je u julu ove godine uz pomoć još jednog lica izvršio razbojništvo u kladionici „Bet Live“ u Brčkom odakle je uz upotrebu sile nad radnicom oduzeo više od 1.500 KM. On se takođe sumnjiči da je u proteklih šest mjeseci, provaljivanjem u stambene i privredne objekte, izvršio 20 teških krađa, te da je upotrebom noža tjelesno ozlijedio jedno lice.

Pošto je lišen slobode i doveden pred tužioca, M.O. je ubrzo ispitan gdje je ocijenjeno da postoji opasnost da bi mogao ponoviti krivično djelo ukoliko bude pušten na slobodu, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. S tim u vezi Tužilaštvo je predložilo Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH da se osumnjičenom izrekne mjera pritvora u trajanju od mjesec dana, što je Sud i prihvatio. Rješenje o određivanju pritvora odmah je izvršeno iako se može pobijati žalbom

Po određivanju pritvora osumnjičenom Tužilaštvo u saradnji s Policijom Distrikta nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza za krivična djela razbojništva, teške krađe i lake tjelesne povrede.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.