Arhiva

Пробијен стари насип на Сави у Вучиловцу

Поред прогнозе хидрометеоролога да би овог пролећа поплаве могле да нас мимоиђу, река Сава у Вучиловцу код Брчког већ је нанела велике штете пољопривредницима овог повратничког насеља.

И поред уверавања предходних година од стране надлежних у Влади дистрикта да ће стари насип бити саниран, то се до дана данашњег није догодило, те мештани МЗ Вучиловац трпе огромне штете, , један од пољопривредник чија њива је потпуно под водом.

„Између два насипа Сава нам сваке године потопи преко две хиљаде дунума обрадиве земље и све до маја или јуна док се вода не повуче у корито ми морамо да чекамо да би ушли у своје њиве како би нешто и посејали“, каже Остојић.

Вучиловац је некада био познат по производњи дувана а данас, и поред чињенице да има заинтересованих за покретање гајења ове културе, блокирани су због административних проблема, појашњава мештанин Петар.

„Људи немају посла, немају услове за пензију, али немају ни услове да раде на својој земљи, а имају вољу за радом. Нико не може да улаже у земљу и ово мало што имамо јер не зна хоће ли моћи да поврати уложени новац“, каже Лукић.

Из надлежног Одељења поручују да новац постоји и обећавају да ће у току ове године покренути санацију два насипа. За мањи издвојено је 120 хиљада марака, док је за већи насип обезбеђено преко 800 хиљада марака. Проблем је у тендерској процедури, каже Џевдет Шаховић, шеф Одељења за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

„Након отварања тендерских понуда комисија је предложила градоначелнику да се не прихвати ни једна понуда због основаних сумња да су се извођачи радова договорили око износа цене у понудама. Тренутно се чека да рок за жалбе прође и да се распише нови тендер“, каже Шаховић.

И док надлежни чекају да тендер буде поново расписан и да се Сава повуче у своје корито како би могли санирати насип, мештани ће као и претходних година гледати у поплављено земљиште и надати се да ће у пролеће имати шансу да засеју своје парцеле, ризикујући да вода не поједе усеве. Једно је сигурно, уколико вода процури и кроз велики насип, из Одељења цивилне заштите кажу да су као и претходних година спремни да на време интервенишу и пруже помоћ мештанима Вучиловца.

Мирослав Обрадовић

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button