RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Program 70. obljetnice Arhiva BiH nastavljen edukacijom u Brčkom

U Brčkom je danas održano više predavanja na temu „Registraturska i arhivska građa, stanje i perspektive“, povodom obilježavanja sedamdeset godina od osnivanja Arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine.

„Ovom edukacijom želimo uspostaviti komunikaciju s registraturama na državnoj razini, kako bismo ponudili važne informacije o arhivskoj i registraturnoj građi. To je dio naših, zakonom propisanih, obaveza jer smo prema Zakonu o arhivskoj djelatnosti dužni pružiti stručnu pomoć imaocima i stvaraocima arhivske građe“, istaknuo je Ćazim Suljević, šef brčanske Službe za arhiv, nastavljajući da je u tijeku digitalizacija našeg Arhiva, koja će biti intenziviranija nakon okončanja natječaja za nove uposlenike.

Jedna od tema današnjeg stručnog usavršavanje je bila Zaštita arhivske građe u nastajanju i normativno uređenje arhivske djelatnosti, koje je održao prof. dr. Izet Šabotić s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

” Stanje registarturne građe je, inače, na cijelom prostoru BiH u nezavisnom položaju,  zbog činjenice da je vrijeme tranzicije ostavilo velikog traga. S druge strane, društvo i zajednica nisu pokazali spremnost da odgovore zahtjevima, koji su rezultat globalnog vremena u napretku stvaranja novih informacija. Postavlja se sada važno pitanje, kao što je zaštita registraturne građe. Upravo ovakvi susreti su dobra prilika da se istakne postojeća problematika i da se ukaže na pravce daljnjeg djelovanja, a sve to kako bismo učinili da što više našeg pamćenja ostane sačuvano za pokoljenja koja dolaze”, poručio je profesor Šabotić, pojašnjavajući kako proces digitalizacija u Arhivu TK prednjači u odnosu na druge arhive

Tome u prilog ide Odluka državne komisije BiH za proglašenje nacionalnih spomenika kulture iz 2009. godine o proglašenju 34 fonda i zbirke Arhiva Tuzlanskog kantona nacionalnim spomenicima kulture u BiH.

Predavači na današnjem predavanju bili su mr.sc. Omer Zulić, te arhivski savjetnik Arhiva RS-a Zoran Mačkić.

“Mi smo status elektronskih dokumenata završili i trenutno nam smetnju stvaraju propisi, koji nisu u našoj nadležnosti, kao npr. Zakon o parničkom postupku”, istaknuo  je Mačkić kakvo je stanje u vezi digitalizacije republičkog Arhiva, koji itekako prednjači u odnosu na Brčko distrikt.

Današnjem događaju pristvovali su predstavnici entitetskih arhiva, te Arhiva BiH, kao i brojni upolsenici iz državne službe. Događaj su organizirali brčanski i Arhiv BiH u suradnji s Arhivističkim udruženjem BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.