RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Rama pobijedio u 60 od ukupno 61 albanske opštine

Konačni rezultati na lokalnim izborima u Albaniji održani prošle nedjelje potvrđuju da je vladajuća Socijalistička partija Edija Rame osvojila 60 od ukupno 61 opštine u toj zemlji.

U 30 opština na biračkim listama su bili samo kandidati vladajuće koalicije “Alijansa za evropsku Albaniju”, zbog odluke opozicije da bojkotuje izbore.

Jedina opština u Albaniji u kojoj gradonačelnik neće biti iz redova Socijalističke partije je opština Finik, gdje je novi gradonačelnik Kristo Kičo iz partije grčke nacionalne manjine MEGA.

U opštinama Permet, Kurbin, Delvina, Patos, Raskovec, Libohovo Ura Vajgurore gradonačelnici će biti žene.

Izborne rezultate nije priznala ujedinjena albanska opozicija, predvođena Demokratskom partijom Ljuljzima Baše, koja nije ni učestvovala na izborima.

Predsjednik Albanije Ilir Meta ocijenio je izbore kao nevažeće zbog neučešća opozicije.

On je predložio 13. oktobar kao datum za održavanje lokalnih izbora, ali i prevremenih predsjedničkih izbora.

Vladajuća koalicija predvođena Edijom Ramom, kao i Centralna izborna komisija u toj zemlji, nisu uvažili novi termin za izbore koje je predložio Meta i sproveli izborni ciklus i pored činjenice da je predsjednik Albanije oficijalno odložio izbore.

Izvor: Nezavisne

Foto: mia.mk

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.