Brčko

Neophodne izmjene prostorno-planske dokumentacije kako bi se realizovao projekt „Luka Brčko“

Razmatrajući prijedlog zaključka u vezi s implementacijom projekta „Luka Brčko“, članovi brčanske Vlade usvojili su na današnjoj sjednici zaključak kojim se Odjel za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove zadužuje da pokrene proceduru izmjene postojeće prostorno – planske dokumentacije što je neophodno kako bi došlo do realizacije ovog projekta.

Prema riječima šefa Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu brčanske Vlade Pere Gudeljevića, kada je riječ o projektu „Luka Brčko“ potrebno je mijenjati prostorno-plansku dokumentaciju jer su iz Odjela za prostorno planiranje ustanovili da se isprojektirana trasa u glavnom projektu ne poklapa sa trasom u prostorno-planskoj dokumentaciji.

„Također, nemoguće je u postojeću dokumentaciju uklopiti tu trasu zbog zadovoljavanja tehničkih preduvjeta za izgradnju tog kolosijeka. Tako da bi se izgradila trasa po postojećem projektu moramo korigirati prostorno-plansku dokumentaciju“, kazao je Gudeljević

Na sjednici je rečeno da je jučer upućeno pismo premo Europskoj banci za obnovu i razvoj, u kojem se traži angažovanje njihovog konsultanta koji će ponuditi najbolje rješenje, možda čak i novu trasu.

„Ako ostanemo na ovome to će značiti samo promjenu prostorno-planske dokumentacije u tim segmentima kako bi bila prilagođena glavnom projektu. Ukoliko konsultant nađe nešto drugo, u tom slučaju bi morali mjenjati i prostorno-plansku dokumentaciju i projektnu dokumentaciju. Bilo bi bolje da ostanemo na promjeni samo jednog od tih dokumenata, a ne da moramo mijenjati i jedno i drugo“, istakao je.

Sa implementacijom ovog projekta se kasni već dvije godine, međutim ovaj problem se odnosi samo najedan od podprojekata.

„Od ostala tri podprojekta jedan već ima građevinsku dozvolu, a dva su na putu da vrlo brzo dobiju građevinske dozvole, a četvrti podprojekt, ako se tako može nazvati, je nabavka dizalice. Sve to može nesmetano ići dok budemo prilagođavali ovu prostorno-plansku dokumentaciju. Evropska banka za obnovu i razvoj, kako su rekli, imat će razumijevanja da se problemi vezano za ovaj projekat uporedo rješavaju, a da na drugim podprojektima krenu radovi“, naglasio je Gudeljević.

Podsjetio je da je ukupna vrijednost ovog projekta sa nabavkom dizalice 10 miliona eura. I to tri miliona eura za nabavku dizalice, a ostalih sedam za projekte: uklapanje željezničkih kolosijeka, izgradnju platoa ispred Luke Brčko, izgradnju kolosijeka unutar same luke, te izgradnju pristupne ceste od Bjeljinske ceste do ulaza u Luku Brčko. Na kraju je izrazio da se nada da će konsultant biti angažovan veoma brzo jer je i Evropskoj banci za obnovu i razvoj veoma važno da se ovaj projekat počne konačno implementirati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button