RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Raspisan konkurs za program zapošljavanja sa jednom novinom

Brčanski Zavod za zapošljavanje raspisao je Javni poziv za prijavu na Program zapošljavanja u 2017. godini za koji je Vlada distrikta obezbijedila 750.000 maraka.

Šef Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu, Pero Gudeljević, istakao je da je ove godine novost u programu to što će za sredstva moći konkurisati i poduzetnici, odnosno poduzeća koja su se registrovala u ovoj godini.

Maksimalni pojedinačni iznos sredstava koji se može dobiti ove godine je smanjen sa 20.000 na 15.000 maraka kako bi što više ljudi apliciralo, dok je kod preduzeća registrovanih u ovoj godini taj iznos 10.000 maraka.

Što se tiče kriterija za apliciranje na ovaj program, Gudeljević ističe da su slični kao i prethodne tri godine koliko se ovaj program već realizuje, te da vjeruje da će u ovoj godini svoju poslovnu djelatnost započeti oko 70 osoba.

Kada je riječ o djelatnostima koje se mogu kandidirati za ovaj program, dodao je da su to proizvodnja, uslužne djelatnosti i zanatstvo, dok je kod poljoprivredne proizvodnje to samo djelatnost dorade poljoprivrednih proizvoda.

Gudeljević je podsjetio da je, u protekle tri godine, za ovaj program Vlada Distrikta izdvojila oko dva miliona maraka, a prilikom čega su 152 osobe započele svoju poslovnu djelatnost.

Od tog broja, redovnim kontrolama odjela, kako je rekao, utvrđeno je da 98, 6 posto njih izvršava svoje obaveza, a veliki broji ih je zaposlio dodatno i još ljudi.

Ovogodišnji Javni poziv na Program samozapošljavanja je trenutno aktuelan i biće otvoren za prijave do 20. decembra.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.