RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Manja potražnja za pasošima u Brčkom

Prema podacima koje smo dobili u Vladinom Pododjelu za lična dokumenta, u odnosu na 2016. godinu, ove godine je nešto manja potražnja za izdavanjem pasoša po zahtjevima građana Brčko Distrikta.

Od 01.01. do 31.12. 2016. godine u Distriktu je izdato 15.030 pasoša, dok je do 13.12. ove godine taj broj 11.379. Ovo ukazuje na tendenciju opadanja tražnje pasoša koja je, prije toga, godinama unatrag imala uzlaznu putanju.

“Pred božićne i novogodišnje praznike sa dolaskom Brčaka iz Dijaspore, u Pododjelu ne očekuju veće gužve niti ima potrebe za izmjenama uobičajenog radnog vremena”, kazala nam je Majda Mustedanović, šefica Pododjela za lična dokumenta.

U međuvremenu, prepreke koje su postojale kod izdavanja pasoša su otklonjene, a ovaj dokument se izdaje u zakonom propisanom roku.

Pasoš se u redovnoj proceduri čeka 21 dan i njegova cijena je za osobe do tri godine života 30 KM, od tri do 18 godina 40 KM, a za lica koja imaju preko 18 godina pasoš košta 50 KM, pojasnila je Mustedanović.

Procedura dobijanja pasoša po hitnom postupku traje 72 sata, a na pomenute cijene dodaje se taksa od 200 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.