RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Revidiranje dodjele grantova te njihoo umanjene neophodno

Smanjenje izdvajanja za grantove iz budžeta Distrikta, te pooštravanje kriterija i njihova transparentnija dodjela, naročito kad je riječ o granovima pojedincima i nevladinim organizacijama, mogao bi biti zajednički stav, izveden iz diskusija na posljednjoj sjednici Skupštine Distrikta.

Cijela priča, koja statistički gledano analizira oko 80 miliona maraka, u prošloj godini, usmjerenih kroz grantove na zakonom propisana izdvajanja u socijalne programe, jačanje zdravstva, te razvoj poljoprivrede, ali i dodjelu grantova pojedincima i ne vladinom sektoru, inicirana je preporukom o smanjenju dodjele grantova dostavljenom Vladi i Skupštini od strane brčanskog Pravobranilaštva.

« Naš je zadatak, između ostalog, da ukazujemo na sva moguća poboljšanja i eventualne ne pravilnosti u utrošku budžetskih sredstava, te njihovoj boljoj preraspodjeli i jako nam je drago što je ova preporuka naišla na apsolutno odobravanje svih članova izvršne i zakonodavne vlasti”,  rekla je šefica Pravobranilaštva Ilinka Gavrić.

Apsolutnu podršku i pozicije i opozicije dobilo je pismo Pravobranilašta a cijela priča o dodjeli grantova biće nastavljena i na narednoj sjednici Skupštine, kada će ovddašnja Direkcija za finansije, dostaviti i precizne podatke u vezi sa grantovima i to u minulih četiri- pet  godina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.