RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Ревија руског филма почиње вечерас у 19 часова филмом “Викинг”

У организацији Светосавске омладинске заједнице (СОЗ) Брчко, вечерас у 19 часова у Дому културе, започиње овогодишња седма Ревија руског филма у оквиру које ће бити приказане четири филмске пројекције. Ријеч је о филмовима „Викинг“, „Монах и демон“, „Дуелист“ и „Президент – Интервју“.

Вечерас ће публика имати прилику да погледа филм „Викинг“ који описује радњу из раног средњег вијека у Руској Федерацији када је земља била подијељена у округе са различитим законима владавине. У тај приказ су уплетени црквени, али понајвише сегменти моћи, утицаја, борбе за власт и превласти.

Други, по реду, руски филм који се приказује у уторак, 24. октобра, је „Монах и демон“. Радња је из времена владавине Николаја Првог, а базирана је на односу тамних сила који покушавају да угрозе вјеру и свјетлост. Фокус цјелокупног филмског приказа је у борби таме и свјетлости у којој, захваљујући вјери, тама бива покорена.

Трећег дана Ревије, у сриједу, 25. октобра, биће приказан филм „Дуелист“ који описује период 19 вијека у научно-фантастичном стилу, а са посебним акцентом на тадашње облике владавине у Москви и Санкt Петербургу који су се заснивали на принципу дуелизма, а по чему филм и носи назив. Радња филма, у ствари, представља покушај да се, кроз владање закона у дуелизму, изврши замјена идентитета особа, а што се потом покушава упоредити са данашњим облицима владавине и функционисањем друштва у цјелини.

Последњег дана Ревије, у четвратак, 25. октобра, ће бити приказан филм „Президент – Интервју“ који, у ствари, представља разговор за предсједником Руске Федерације Владимиром Путином. Овај интервју је урађен поводом 15. годишњице његове власти на челу Русије.

Одабиром сва четири ова филма, рађена у периоду од 2015. до 2016. године, брчански Светосавци су објединили спој руске историје, културе, традиције, менталитета, понашања, политике и социјалног осноса према људима у цјелини.

Улаз на све пројекције је бесплатан.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.