RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Сагласност за заједничке социо – економске реформе Српске и Федерације БиХ

Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/ предузеће одлучне кораке за смањење пореског оптерећења како би подстакли конкурентност и омогућили додатно повећање плата, наведено је у документу Заједничке социо-економске реформе за период 2019-2022. година, на који је данас дала сагласност Влада ФБиХ.

За потписивање овог документа Влада је овластила премијера Фадила Новалића, саопштено је из Федералне владе.

ФБиХ ће редовно ажурирати свој регистар такси и накнада, дајући му правну снагу, те ће предузети прве кораке ка њиховом смањењу, а Република Српска и ФБиХ ће ускладити законе о порезу на добит како би додатно подстакле инвестиције у производњу роба и услуга.

Биће настављено са усклађивањем пореских законодавстава, укључујући стопе опорезивања дивиденде, а планирано је и усвајање и спровођење кредибилне и релевантне оквирне Стратегије управљања јавним финансијама БиХ са системом мониторинга и извјештавања на темељу учинка.

С циљем унапређења пословног окружења и јачања јединственог економског простора, Српска и ФБиХ ће поједноставити и ускладити поступке регистрације предузећа, те процедуре издавања лиценци и дозвола.

Управа за индиректно опорезивање БиХ ће значајно скратити процедуре издавања ПДВ броја, док ће сва три нивоа радити заједно на пуној реализацији својих закона о електронском потпису и осигурању интероперабилности система електронског потписа у цијелој земљи.

ФБиХ ће успоставити једношалтерски систем пословања, док ће Република Српска успоставити систем онлајн регистрације за предузећа и предузетнике и промовисати кориштење е-услуга.

С циљем борбе против сиве економије, Српска и ФБиХ ће ојачати своје инспекције и побољшати координацију и комуникацију између инспекцијских управа, а радиће се и на успостављању фискалних система који се заснивају на пријавама у реалном времену.

ФБиХ ће усвојити већ припремљени оквир за санацију дуга и инсолвентност како би подржала ђелотворно и равноправно учешће кредитора и дужника у предстечајном поступку, односно омогућити спашавање одрживих предузећа.

Јавна улагања биће повећана на основу стратегије улагања, а сва три нивоа власти ће створити фискални простор за јавна улагања ради убрзања развоја транспорта, одрживе енергије и дигиталне инфраструктуре, те бољег повезивања БиХ са глобалном економијом.

Пројекти дигитализације за јавни сектор, као и за пословну заједницу биће проширени и ојачани, а издаци за плате у јавном сектору биће ограничени.

Када је ријеч о модернизацији и проширењу инфраструктуре у земљи, биће убрзана изградња на Коридору “Пет-це”, а ФБиХ ће побољшати своју жељезничку и ваздушну инфраструктуру, убрзати изградњу осталих брзих путева према Травнику, Горажду и другим градовима, те усвојити низ закона с циљем заштите животне средине и енергетске ефикасности.

За привлачење потребних инвестиција, сви релевантни нивои ће модернизовати своје законе о концесијама и законе о јавно-приватним партнерствима.

За уравнотежење постојећег економског модела у БиХ и наставак реформе јавног сектора, Савјет министара и владе Републике Српске и ФБиХ ће наставити радити на ограничавању запослености и укупне потрошње на плате у јавном сектору, унапређивати ефикасност и продуктивност јавне управе.

Ниво БиХ ће измијенити Закон о порезу на додатну вриједност с циљем усклађивања с директивама ЕУ и подршке привредним друштвима, коначно усвојити Закон о осигурању депозита чиме ће заокружити оквир за санацију банака у складу са Директивом о начинима за осигурање депозита и Директиви о опоравку и санацији банака.

Српска и ФБиХ ће ојачати наџор банака, додатно ојачати независност својих агенција за банкарство, унаприједити управљање, пословни модел и транспарентност рада својих развојних банака.

ФБиХ ће подузети конкретне кораке за унапређење туризама и јачање пословне везе са страним државама и компанијама, а у том погледу је кључна модернизација свих аеродрома, посебно Аеродорома Сарајево.

У документу је наведено да ће ФБиХ посветити посебну пажњу реструктурисању својих рудника угља, с циљем омогућавања несметаног снабдијевања својих производних капацитета, док ће Републике Српска довршити реструктурисање својих жељезница.

Српска и ФБиХ ће предузети хитне кораке како би зауставили раст неизмирених обавеза у здравственом сектору и остварили финансијску стабилност, укључујући детаљно праћење финансијских резултата фондова и пружалаца здравственог осигурања.

Заједно са Свјетском банком, Република Српска и ФБиХ ће извршити попис свих обавеза својих здравствених установа, те успоставити моделе за рјешавање тих обавеза и механизама како би било спријечено нагомилавање нових заосталих дуговања.

Систем трезорског пословања биће проширен на све домове здравља и болнице у Српској, док ће ФБиХ почети радити на увођењу свог здравственог сектора у трезорски систем пословања.

Биће обезбијеђено адекватно и одрживо финансирање с циљем олакшавања реформе здравствене заштите и осигурања ефикасне управе, квалитета и доступност јавног здравства и то за све грађане, укључујући маргинализоване категорије друштва.

Како би повећали ефикасност и уштеде фондова здравственог осигурања, Српска и ФБиХ, у сарадњи са својим локалним заједницама и кантонима, утврдиће оквир за централизоване набавке лијекова, посебно за скупље лијекове и веће количине лијекова.

Биће урађена ревизија уговора са здравственим осигурњима и аранжмана за плаћање с пружаоцима здравствених услуга, како би био подстакнут квалитет и ефикасност.

Обавезно здравствено осигурање за незапослене биће одвојено од функције посредовања код запошљавања при заводима за запошљавање, како би били ослобођени њихови капацитети за активнију подршку тражиоцима запослења.

Сви релевантни нивои биће ангажовани на бољем мјерењу и превенцији загађења, што укључује бољу примјену прописа о заштити животне средине и енергетске ефикасности.

Релевантни нивои ће обезбиједити подстицаје и посебне програме финансирања предузетничког капитала и предузетништва младих како би младим људима било поједностављено оснивање предузећа, посебно у секторима високог потенцијала као што су туризам, услужне ђелатности, информационе технологије и креативне индустрије.

Република Српска и ФБиХ ће развити и улагати у своје предшколске образовне системе како би повећали упис у предшколска образовање, а потребно је започети реформу образовног система с циљем његове боље повезаности с потребама тржишта рада.

ФБиХ ће размотрити различите могућности усклађивања накнада за породиљско одсуство на територији ФБиХ, а биће уведен јединствени минимални ниво накнада и заштите за вријеме породиљског одсуства у цијелој земљи, наведено је у Заједничким социоекономским реформама за период 2019.- 2022. година.

СРНА

(фото: Klix.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У РС-у инфекција коронавирусом потврђена код 102 особе, 14 преминуло

Radio Brčko

Dojave o bombama u školama širom Srpske

Radio Brčko

RS: Počinje gradnja prve faze Koridora 5-C

Radio Brčko