RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Članice „Brčanskog srca“na Trgu mladih djelile ružičaste vrpce i brošure

Članice Udruženja oboljelih od malignih oboljenja „Brčansko srce” , povodom oktobra mjeseca posvećenom borbi protiv raka dojke, danas su na Trgu mladih građanima dijelile brošure i ružičaste vrpce u znak solidarnosti i podrške u borbi protiv raka dojke.

Predsjednica „Brčanskog srca“ Ramiza Musić istakla je da godišnje u Distriktu od karcinoma dojke oboli od 30 do 35 žena, te da svojim aktivnostima žele  probuditi svijest o tome koliko je važna prevencija.

Kako je dodala, već 12 godinu za redom obilježavaju „Ružičasti oktobar“, ali preduzimaju i druge aktivnosti tokom cijele godine, te su već vidljivi rezultati njihovog rada, u smislu da je iz godine u godinu sve veći broj žena koji ide na redovne preglede.

Jedna od članica Brčanskog srca Gordana Subotić, koja se na žalost susrela sa rakom dojke, poručila je svim ženama preko 40 godina starosti da obavezno idu na redovne preglede i mamografiju.

„Na prijedlog muža i kćerke sam se učlanila u „Brčansko srce“ koje mi je dalo elana za život. I svakoj ženi koja je operisana predložila bih da se učlani u ovo udruženje. Ovo su žene koje ti daju povoda da živiš, sa njima sam prebrodila teške hemoterapije“, istakla je Subotić.

Današnjoj akciji podršku su dali Udruženje medicinskih setara i tehničara „Medicinar“ čiji su članovi građanima mjerili šećer u krvi i  pritisak.

Podršku je dalo i Udruženje doktora porodične medicine Brčko, čija je predsjednica doktorica Maksida Jašarević naglasila da će raditi na promociji preventivnih pregleda dojke, te će organizovati vanredne ultrazvučne preglede u toku novembra kao simbolični doprinos, a kako bi se smanjile i liste čekanja na ultrazvučne preventivne preglede dojke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Обижељен свјетски Дан борбе против рака

Миљана Ђурђевић

„Brčansko srce“ obilježilo Svjetski dan borbe protiv karcinoma

Sanita Jerković Ibrahimović

Udruženje „Kreativno i humano“ organizovalo mini sajam

Sanita Jerković Ibrahimović