RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Saopštenje SDA povodom optužnice protiv dr. Šibonjića

Povodom saopštenja Tužilaštva Brčko distrikta BiH u kojem se navodi da je podignuta  optužnica protiv našeg člana dr. Nihada Šibonjića, a da se paralelno s tim u skandaloznom naslovu saopštenja Tužilaštva umjesto pravne naglašava politička ocjena poput „Korupcija u zdravstvu“ te u vezi s tim izjavljujemo sljedeće:

Poštujemo nezavisnost svih institucija pa i Tužilaštva Brčko distrikta BiH, ali ne možemo dozvoliti da Tužilaštvo naslovima svojih saopštenja vrši pritisak na sud. Ovakvim postupcima stiče se pogrešna slika u javnosti time što se dr. Šibonjiću na teret stavljaju djela za koja nije optužen. Ovakav čin Tužilaštva direktno diskredituje dr. Šibonjića i presuđuje prije suđenja.

Diskutabilno je i to da li Tužilaštvo Brčko distrikta BiH može podići optužnice protiv pravnih lica koja je osnovao Brčko distrikt, a što je ovakvim postupkom i učinjeno protiv Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar“ Brčko.

Tužilaštvo optužuje dr. Šibonjića da je drugom pribavio protivpravnu imovinsku korist, odnosno da su posredstvom njega pribavljena sredstva Javnoj zdravstvenoj ustanovi, a da je pri tome povrijedio prava volontera i nanio im štetu jer je na njihov zahtjev i dobrovoljno potpisivanje ugovora omogućio im da odrade pripravnički staž kao obavezni preduslov za stalno zaposlenje.

Stoga je jasno da ova optužnica više liči na satirični tekst nego na ozbiljno obrazloženu optužnicu.

Krajnje je vrijeme da se u radu Tužilaštva i pravosudnih institucija počne javno govoriti kao što se govori o radu Vlade i Skupštine, kako bi javnost imala jasan uvid u aktuelna događanja i u ovim institucijama.

Treba znati da je ova optužnica jedna od nekoliko podignutih pred kraj kalendarske 2017. godine kako bi neki tužioci stigli ispuniti normu formalno podignutih optužnica, bez da su ubijeđeni da iste mogu i odbraniti pred sudom.

Zato ne treba da nas čudi zašto nema optužnica za stvarni kriminal i velike štete po Distrikt; poput nestanka više miliona KM iz JP „Komunalno“, izgubljenih miliona u „Bobar“ banci, za pljačku  privatizovanih preduzeća, za krivična djela za koja pouzdano znate da su učinjena u pravosudnim institucijama i mnoga druga.

Naravno, duboko vjerujemo u čast i integritet glavnog Tužioca i većeg broja tužilaca u ovoj instituciji, no vrijeme je da progledate i shvatite ono što se odavno zna u ovom gradu. U svojim redovima imate i onih koji čine veća krivična djela od djela za koja se podižu optužnice protiv drugih lica.

Profesionalno bi bilo da ste u naslovu saopštenja istakli egzaktnije informacije, a ne političke kvalifikacije, a koje vas, sasvim sigurno određuju kao nezavisnu i profesionalnu instituciju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.