RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Sarajevo centar razvoja islamskih finansija u Jugoistočnoj Evropi

U petak, 25. oktobra 2019. godine uspješno je okončana godišnja međunarodna konferencija iz oblasti islamske ekonomije i finansija „Sarajevo Islamic Finance and Economics Conference“ – SIFEC 2019. Partner konferencije je i Bosna Bank International (BBI) d.d., jedina banka u Bosni i Hercegovini koja posluje u skladu sa principima islamske ekonomije i finansija.

SIFEC 2019 je tretirao savremena pitanja u oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, a posebno pitanje finansijske inkluzije i društveno odgovornog poslovanja banaka. Uvodničar konferencije bio je direktor Cambridge Instituta za islamske finansije dr. Humayon Dar.

“Kao neko ko pridonosi razvoju islamske finansijske inteligencije u cijelom svijetu, uvijek sam bio impresioniran dinamikom koju je Sarajevo pokazalo u pogledu pristupa razvoju islamskog i halal-poslovanja i privlačenju stranih ulagača koji traže poslovne prilike u Jugoistočnoj Evropi. Moje izlaganje bilo je fokusirano na isticanju potrebe za standardizacijom islamske ekonomije, bankarstva i finansija,”, izjavio je dr. Humayon Dar.

Na konferenciji su predstavljeni slučajevi iz prakse Islamskih finansija u zapadnim razvijenim zemaljama. Učešće su uzeli direktor Islamske banke u Njemačkoj, zatim Norvežani koji rade istraživanje o finansijskoj inkluziji i islamskim finansijsma u skandinavskim zemljama. Istraživači iz Velike Britanije, Malezije, Turske, Indonezije su prezentirali svoja istraživanja o iskustvima i trendovima u razvoju islamskih finansija na drugim svjetskim tržištima.

Industrija Islamskog bankarstva posljednjih desetak godina bilježi kontinuirani rast i širenje u cijelom svijetu a posebno je taj trend interesantan u zapadnim zemljama. Ovom konferencijom Sarajevo je jednom potvrđuje svoju poziciju centra za razvoj islamskih finansija u Jugoistočnoj Evropi, gdje prednjače aktivnosti i rad BBI banke.

Organizator tradicionalne konferencije SIFEC 2019 je Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije sa partnerima, među kojima je poseban doprinos i podršku pružila Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BBI banka na novoj adresi u naselju Dobrinja u Sarajevu

Radio Brčko

Posjeta školaraca iz Srebrenice BBI banci u Sarajevu

Radio Brčko

Sinoć na Susretima u Brčkom predstava “Schindlerov lift”, večeras Bosansko narodno pozorište iz Zenice sa komadom“Sedam strahova“

Suvad Alagić