RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Savjet ministara o privremenom finansiranju institucija

Savjet ministara u tehničkom mandatu trebalo bi danas da razmatra prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul-septembar.

Odlučivanje Savjeta ministara o ovoj tački dnevnog reda odgođeno je 27. jun, a potom i 2. jula zbog neprisustva ministra finansija i trezora u tehničkom mandatu Vjekoslava Bevande, čije je ministarstvo predlagač ove tačke.

Tada su sa dnevnog reda skinute i ostale tačke, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora jer je praksa da kada nema nekog ministra na sjednici tačke čiji je predlagač ministarstvo na čijem je on čelu budu odgođene.

Na dnevnom redu sjednice su informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za maj – prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice.

Pred ministrima će biti i prijedlozi odluka o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, odnosno državnog zatvora u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, te o prestanku rada Jedinice za sprovođenje Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda.

Na dnevnom redu je nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma Savjeta ministara i Vlade Srbije o saradnji na realizaciji projekta auto-puta/brzi put Sarajevo-Beograd-Sarajevo, te informacija o aktivnostima koje se preduzimaju na projektu “Izgradnja auto-puta/brzog puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo”.

Na prijedlog Pravobranilaštva BiH, ministri bi trebalo da se izjasne o informaciji o podnesenom zahtjevu “Hrvatske elektroprivrede” za mirno rješenje spora protiv BiH u vezi sa investicijom “Hrvatske elektroprivrede” u izgradnju Rudnika i Termoelektrane “Gacko”.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaji o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period od januara do marta ove godine i o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018, najavljeno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Na dnevnom redu su i nacrti sporazuma o finansiranju i projektu između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, zatim Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija, grada Gradiška i KFV /NJemačka razvojna banka/ u iznosu od 10.266.845 evra – prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška – faza prva, i drugi od 3.800.000 evra – prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška.

Pred ministrima će se naći Nacrt amandmana broj dva na Ugovor o finansiranju između BiH, Republike Srpske i Evropske investicione banke i naknadno izmijenjen Amandmanom broj jedan na Ugovor o finansiranju/Hitna pomoć u slučaju poplava i prevencija sa osnovama za zaključivanje.

Biće riječi i o Nacrtu sporazuma o grantu između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim stambenim programom – BiH šest, sa osnovama za zaključivanje tog sporazuma.

Na dnevnom redu su i informacija o IPA 2019 i IPA 2020 programima za BiH i informacija o izradi i ažuriranju Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata BiH, informacija o perspektivama za BiH za period 2020–2022. godine.

Na sjednici bi trebalo da bude razmotren Prijedlog srednjoročne strategije upravljanja dugom BiH.

Pred ministrima će se naći i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Тегелтија на Mинхенској безбједоносној конференцији

Radio Brčko

Tegeltija u Pekingu obišao izložbu proizvoda sajamskog karaktera

Radio Brčko

Брчко: Активности Канцеларије дистрикта при Савјету министара БиХ

Vladimir Matijević