RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Шта све смијете пренијети преко границе?

Почела је сезона годишњих одмора, гужве на границама све су веће. За све који планирају одмор ван граница Босне и Херцеговине, корисно је да знају правила која вриједе приликом преласка границе.

Приликом преласка границе дозвољено је понијети воће, поврће, слаткише, храну за бебе и кућне љубимце, али у одређеним количинама.

Из Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине УИО БиХ истичу да су закони јасни, те да се ни у Босну и Херцеговину много лијекова не може унијети без одговарајуће медицинске документације.

“Не могу носити лијекове преко граничне линије, односно уколико имају одређену терапију, ту прије свега мислимо на лијекове који садрже психоактивну супстанцу, могу имати лијекове уз документацију и то најдужи рок до седам дана за употребу”, каже Ратко Ковачевић из УИО БиХ.

Иако је од уласка Хрватске у Европску унију прошло више од шест година није на одмет подсјетити на јединствена царинска правила при надзору робе које је ова земља дужна примјењивати, наводе у Царинској управи Републике Хрватске.

Из Управе за индиректно опорезивање напомињу и да је путницима дозвољено пренијети 200 цигарета и одређену количину алкохола. Путници млађи од 17 година, немају право уносити ове производе.

Казне за путнике који не поштују законе су и до 2.700 марака. Приликом уласка и изласка са подручја Европске уније, путници су обавезни да пријаве царинској служби готовину и то у износу од 10.000 евра или више.

Што се тиче црногорске границе, храна и производи за личну употребу морају бити декларисани и у оригиналној амбалажи.

(ЕКапија)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.