RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Шта значи бити млади умјетник и носилац нове мисли у БиХ и ЕУ?

Двадесетак ученика брчанске Гимназије учествовало је данас у дискусији на тему „Шта значи бити млади умјетник и носилац нове мисли у БиХ и ЕУ“ са писцем Борисом Марићем. Дискусију је организовао ЕУ „Инфо центар“ БиХ, а ово је само једна у низу од културно-тематских догађаја о ангажованој умјетности која се организује у ЕУ Канцеларијама у Брчком, Сарајеву и Мостару.

Марић је, током данашње дискусије, рекао да је велика одговорност да сам себе назове “носиоцем нове мисли”, али да се она свакако провлачи кроз његово и стваралаштво других писаца.

“Ако стварање нове мисли као креатора друштвених промјена посматрамо кроз дјела једног писца, онда та борба не смије да престане. Дакле, потребно је, упркос свему, истрајати у константној борби, па макар она личила и на борбу са вјетрењачама”, рекао је Марић.

Гимназијалци сматрају да, у данашње вријеме, није упитно постојање критичког мишљење које покреће промјене, него да је оно, из различитих разлога, занемарено.

“Ангажовану умјетност која ствара критичко мишљење постискују одређени људи јер не желе да их интелектуалци критикују. Такође, постојање књижевних “бестселера” занемарује ангажовану умјетност јер је појединцима, који живе у веома тешким временима и друштвима, много лакше читати нешто што ће им одвући мисао од проблема и тешкоћа, него бавити се њима”, рекли су брчански Гимназијалци.

Иначе, данашња и све теме, као и гости за дискусије у оквиру ЕУ „Инфо центра“ БиХ се бирају на основу интереса публике.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.