RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Sindikat uputio Vladi prečišćen tekst prednacrta Zakona o radu

Sindikat Brčko Distrikta uputio je ovih dana Vladi, Skupštini i drugim institucijama Brčko Distrikta prečišćen tekst prednacrta Zakona o radu Brčko Distrikta BiH.

Izmjene, dopune i amandmani sadrže 16 strana, a radi se o 20 poglavlja od kojih su najvažniji: prava i dužnosti i radnika i poslodavca, zabrana diskriminacije i stavljanja radnika u nepovoljan položaj, opšti akti, način zaključivanja ugovora o radu, osposobljavanje radnika i stručno usavršavanje, definisanje radnog vremena, odmora i odsustva, zaštita radnika, plate i naknade. Dopune na tekst sadrže još izume i tehnička unapređenja, zabranu takmičenja radnika sa poslodavcem, prava radnika kod promjene poslodavca i prestanak radnog odnosa, organizaciju radnika i poslodavaca, reprezentativnost sindikata i udruženja poslodavaca, način zaključivanja kolektivnih ugovora i mirno rješavanje radnih sporova.

“Postojeći Zakon o radu u Brčko Distriktu nije harmonizovan sa entitetskim, a to je obaveza BiH iz agende o pridruživanju EU”, kazao je Ilija Kalajdžić, sеkretar brčanskog Sindikata i dodao da i sami radnici svojim učlanjenjem u Sindikat mogu pomoći kvalitet i brzinu ovih izmjena postojećeg zakona.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.