RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Slijede kazne za zaobilaženje usporivača prometa

Policija Brčko distrikta izvjestila je danas kako je uočeno da mnogi vozači zaobilaze ležeće policajce postavljene na određenim lokacijama u Distriktu.

Šef prometne policije, Kenad Bajrić, upozorava da je obilaženje usporivača prometa prekršajno djelo, te da će policija biti primorana početi sa kažnjavanjem neodgovornih vozača ukoliko se ustanovi da se takvo ponašanje nastavilo i dalje.

„Pogotovo apelujemo na vozače da ne vrše radnje obilaženja na onim dijelovima puta gdje to može biti vrlo opasno, a to su ležeći policajci koji su u krivinama. Jedan je takav u ulici Pere Marijana Brace, u blizini pijace, odnosno Sarajevske banke. Tu je usporivač postavljen sa izrazitom potrebom pješačkog prijelaza koji se nalazi na vrlo opasnom mjestu“, precizira Bajrić.

Pored toga što je riječ o prekršaju, na ovaj način se mnogi učesnici dovode u opasnost zbog povećane mogućnosti za izazivanje prometnih nezgoda. Policija je svjesna i negativnih, ali i pozitivnih učinaka postavljenih usporivača prometa.

„Pored negativnog uticaja na vozila, negativni efekti su što je saobraćaj usporeniji, pa je time i ekološki negativan efekat. Isto tako negativan je efekat na stanje psihe vozača,  jer kod njih izaziva nezadovoljstvo, pa vozačima u takvom stanju pada pažnja i motoričke sposobnosti. Ali, pozitivni efekat je ipak veći od svih negativnih.  Usporavanjem saobraćaja na tim lokacijama povećava se bezbjednost onih zbog kojih se ti objekti i postavljaju, a to su pješaci, i to na prvom mjestu djeca. A složiti ćete se da nam ništa nije preče od sigurnosti naše djece“, pojasnio je Bajrić.

Od kada su postavljeni, usporivači prometa u Brčko distriktu, se značajno smanjio broj prometnih nezgoda na pješačkim prijelazima, odnosno u blizini školskih objekata. Bajrić kaže da u evidenciji nemaju ni jednog najmanjeg problema te vrste.

On još napominje da su, svi do jednog, ležeći policajci postavljeni po zahtjevima samih građana, odnosno mjesnih zajednica, Odjela za obrazovanje ili grupa građana, što također dokazuje opravdanost njihovog postavljanja.

Ukoliko se vremenom ustanovi da se stanje sigurnosti prometa značajno popravilo na lokacijama gdje su sada postavljeni ležeći policajci, postoji mogućnost da oni budu i uklonjeni.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!