RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Službenici Vlade Distrikta optuženi za nesavjestan rad u službi

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv dvoje službenika Vlade Brčko distrikta BiH zbog nesavjesnog rada prilikom dodjele podsticaja u poljoprivredi. Sabrina Drapić (53) i Boško Orlić (43), oboje zaposleni u Odjelu za poljopivredu, šumarstvo i vodoprivredu, optuženi su da su proveli postupke dodjele podsticaja fizičkim i pravnim licima bez zadovoljavanja svih potrebnih uslova, čime su distriktu Brčko prouzrokovali štetu od preko dvije stotine hiljada KM.

Dvjema odvojenim optužnicama Tužilaštvo distrikta stavlja na teret Drapić i Orliću da su suprotno odredbama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji sačinili, potpisali i u dalju proceduru proslijedili nacrte odluka o izdvajanju novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013. godinu. Isplate sredstava za ove namjene vršene su licima koja nisu priložila potrebne isprave o ispunjavanja pojedinih uslova. Radi se o nedostajanju uvjerenja o izmirenim obavezama doprinosa prema fondovima penzionog i invalidskog osiguranja u dva različita slučaja za koja se optuženi odvojeno terete, te uvjerenja da se podnosilac zahtjeva za podsticaj ne nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, po tački za koju se isključivo tereti Drapić. S druge strane, Orlić je zasebno optužen za slučaj dodjele sredstva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji pravnom licu koje nema sjedištu na području Brčko distrikta BiH.

Optuženim službenicima Odjela za poljoprivedu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH stavljena su na teret krivična djela nesavjesnog rada u službi (iz člana 381. stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH obje optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.