RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Spasioci stekli dodatno znanje iz digitalne kartografije i upravljanja potragama

Predstavnici brčanske Gorske službe spašavanja i udruženja “Mikro”, prošlog vikenda u Sarajevu, prisustvovali su obuci iz digitalne kartografije i upravljanja potragama.

“Obuka se sastojala iz teoretskog dijela, te praktične obuke drugi dan na Bjelašnici gdje se na terenu primijenilo znanje naučeno prvi dan obuke. Ovo stečeno znanje će nam svima dobro doći u slučaju nekih potraga. Dio znanja ćemo svakako prenijeti ljudima koji su direktno na terenu. To su upotreba GPS uređaja, orjentacija i sl., što je u stvari jedan vid ponavljanja već prije stečenog znanja. Dio koji smo sada radili na obuci se više odnosi na dio upravljanja štabom koji u stvari upravlja sa svim potragama. Na obuku smo išli zahvaljujući grantu dobijenom od Vlade Brčko distrikta BiH ”, kazao je načelnik stanice GSS-a Brčko distrikta BiH, Adnan Osmanović.

Obuku za predstavnike GSS-a iz više gradova BiH je organizovala Gorska služba spašavanja stanica Mostar čiji stručnjaci su i vodili obuku, dok je domaćin Gorske službe spašavanja bila stanica Sarajevo.

Prema Osmanovićevim riječima, pripradnici brčanskog GSS-a već ovaj nadolazeći vikend, tačnije u nedelju, planiraju održati obuke i provjeru znanja na terenu, odnosno na planini Majevici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!