RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Stručne ekskurzije srednjoškolaca teško realizovati zbog nedostatka sredstava

Stručne ekskurzije srednjoškolaca, iako su dio godišnjeg Programa rada srednjih škola, u velikom broju ne budu realizovane jer odobrena budžetska sredstva za fiskalnu godinu školama nisu dovoljna za sve planirano.

Šef pododjela za srednjoškolsko obrazovanje brčanske Vlade Slavoljub Bašić, ističe da te stručne ekskurzije pododjel prihvata kao svršen čin u dokumentu o godišnjem Programu rada, međutim kada dođe do realizacije, u zavisnosti od odobrenih budžetskih sredstava obezbjeđenih za tu fiskalnu godinu, ukoliko su se ona prethodno istrošila onda se dolazi u situaciju da nema sredstava za stručne ekskurzije.

Prema njegovim riječima, kako bi škole ispunile formu, odnosno realizovale te stručne ekskurzije, opredjeljuju se za to da roditelji snose troškove ovih ekskurzija ili se u suprotnom one i ne realizuju.

„S obzirom da srednja škola nije obavezna, školski odbor treba da preispita sve te odluke i da li menadžment škole racionalno planira i troši sredstva koja su im namjenjena. Ali isto tako, da bi bilo što više ovih stručnih ekskurzija koje su učenicima potrebne, a shodno činjenici na veliki budžet Distrikta i tome da one ne koštaju puno,  apel i na političke strukture i osobe koje prate rade javnih ustanova, da se u škole i obrazovanje uloži više. Mi iz odjel ne kažeme da oni to do sada nisu prepoznali ni vidjeli, ali škola je sveta stvar i svako društvo protiv siromašštva se bori obrazovanjem. Moramo više da uložimo u naše škole, i to trebamo usmjeriti na jedan koordinirani način kako bi efekat bio što bolji i znanje učenika što primjenjivije u praksi“, kazao je Bašić.

Najavio je i da je Odjel sa nevladinom organizacijim Vermont i Zavodom za zapošljavanje ponovo pripremio projekat profesionalne orjentacije, kako bi srednje škole prezentovale sve mogućnosti za upis novih učenika, naglasivši da ove godine osnovnu školu završava samo 618 učenika završava devetogodišnje obrazovanje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.