RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Supervizor Dennis W. Hearne zabrinut političkim turbulencijama u Distriktu

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko, Dennis W. Hearne, doputovao je danas u dvodnevni posjet Distriktu. Danas se sastao sa gradonačelnikom, Sinišom Milićem i dogradonačelnikom, Antom Domićem. Prisustvovati će Biznis forumu koji se održava u našem gradu a predviđeno je da se sastane i sa predsjednikom i dopredsjednikom Skupštine Brčko distrikta, Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem. Iako je tek nekoliko dana na toj dužnosti, supervizor Hearne tvrdi da je vrlo dobro upoznat sa političkom i ekonomskom situacijom u BiH. Komentirajući posljednje političke turbulencije u lokalnoj vlasti, on je rekao da se politički nesporazumi ne mogu rješavati bojkotima rada Vlade nego konstruktvnim dogovorima.

„U potpunosti sam posvećen očuvanju i stabilnosti Brčko distrikta. Uvjeravam vas da planiram aktivno i pažljivo pratiti sve događaje i biti ovdje vrlo često. Na temelju našeg današnjeg razgovora, siguran sam da ću imati vrlo dobru i plodonosnu suradnju sa gradonačelnikom Milićem i njegovim zamjenikom Domićem. Na ovom sastanku sam ukazao na svoju zabrinutost zbog trenutačne situacije u distriktu Brčko i negativnog uticaja koji ona može imati na rad i postignuća institucija Distrikta. Kao što smo vidjeli u skorašnjem zastoju u radu i bojkotu, svi se moramo suočiti sa politikom, na svim razinama, ali ne smije se dozvoliti da se zasjeni napredak i odgovornost prema građanima. Vlada mora da radi u interesu građana“, izjavio je supervizor Hearne.

Također je prokomentirao da je Brčko distrikt davno prije bio predstavljen kao pozitivan primjer ostatku zemlje, stoga bi svi u ovoj zajednici trebali raditi tako da se pozitivna slika o Distriktu ponovo nastavi.

„Vi imate velike prednosti, uključujući blizinu rijeke Save. Mislim da je vrijeme da se ta prednost iskoristi mudro i produktivno. A razvoj luke i drugih ključnih projekata je vrlo bitan za taj napredak. Mislim da imate potencijal i možete računati na mene kao supervizora da ću uraditi sve što mogu kako bi se nastavilo sa napretkom. Stavio sam se na raspolaganje gradonačelniku, da budem od pomoći tamo gdje mogu. I istu poruku ću imati za predsjednika Skupštine sutra“, poručio je još supervizor Hearne.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.