RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Susret svjetskih bankara na Sarajevo Halal Fair 2019

Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom korporacijom za razvoj privatnog sektora (ICD) koja djeluje pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB) će tokom međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2019 prvi put u Sarajevu organizovati veliki sastanak direktora banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima, s namjerom da se ovakav događaj održava svake godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Upravo će organiziranje najvećeg halal-sajma u Jugoistočnoj Evropi biti jedna od tema posebnog okruglog stola koji će se pod nazivom „Međunarodna platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija“ održati 27. i 28.09.2019.  u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, tokom trajanja Sarajevo Halal Sajma.

ICD je multilateralna finansijska institucija za razvoj osnovana 1999. godine radi  podrške ekonomskom razvoju zemalja članica kroz ponudu finansijskih sredstava za projekte privatnog sektora, promoviranje konkurentnosti i poduzetništva, pružanje savjetodavnih usluga vladama i privatnim kompanijama i poticanje prekograničnih ulaganja. ICD ima odobreni kapital od četiri milijarde američkih  dolara. Dioničari ICD-a su IsDB, 54 islamske zemlje i 5 javnih finansijskih institucija.

Direktor ICD, Ayman Sejiny, učestvovat će u radu ovog okruglog stola, a pored predstavnika BBI banke kao domaćina, učešće na okruglom stolu potvrdili su direktori i predstavnici Tamweel Africa Holding (TAH), Wifak International Bank iz Tunisa, Al Akhdar Bank SA Maroko, Islamic bank “Zaman-Bank“ Kazahstan, Islamic Bank of Niger, Islamic Bank of Guinea, Islamic Bank of Mauritania, i mnogi drugi.

Dolazak na SHF 2019 i učešće na okruglom stolu potvrdio je i Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, predsjedavajući savjetodavnog vijeća Komisije za vrijednosne papire Malezije (Shariah Advisory Council of Securities Commission Malaysia), član savjetodavnog vijeća Centralne banke Malezije (Shariah Advisory Council of BNM), te član šerijatskih odbora Dow Jones Islamic Market Index (New York), Noor Islamic Bank (Dubai), Nacionalne banke Omana, Bank of London and Middle East (London) i Islamske banke Azije u Singaporu.

U okviru okruglog stola posebno će biti predstavljeni poslovni rezultati BBI banke, kao uspješan primjer rada i djelovanja banaka koje djeluju na principima islamskog bankarstva, a biće riječi i o zajedničkim aktivnostima u pravcu saradnje privrede Bosne i Hercegovine i privreda zemalja gostiju, te promocije Sarajevo Halal Faira i Sarajevo Business Foruma u Tunisu, Maroku, Senegalu, Kazahstanu, Nigeru, Mauritaniji, Gvineji i drugim državama gdje su pristuni IsDB i ICD.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Otvorena trideset peta poslovnica – BBI banka od danas i u centru Vogošće

Radio Brčko

Velika delegacija iz Malezije i ove godine na Sarajevo Halal Sajmu

Radio Brčko

Delegacija od 20 privrednika iz Saudijske Arabije dolazi na “Sarajevo Halal Fair 2019”

Radio Brčko