RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Sutra i prekosutra stižu analize prikupljenih uzoraka vode s poplavljenog područja u distriktu

Higijensko-epidemiološka situacija na poplavljenim područjima distrikta je dobra , i ne očekuju se  neka veća iznenađena , kazao je Branimir Filipović, šef Službe za administraciju i statistiku u Odjelu za zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH.

On je istakao da su jučer ekipe Javnog zdravstva i Javne zdrvastvene ustanove obišli sva poplavljena područja , i uzeli uzorke vode , osim Gornjeg i Donjeg Vukšića gdje se nije moglo pristupiti zbog presječene putne komunikacije uzimanju uzoraka vode.

Procedura analize traje najmanje dva dana, dok je danas ekipa otišla na teren vidjeti situaciju na području  Gornjeg i Donjeg Vukšića ,i kako se voda uveliko počela povlačiti, na prostor gdje se voda povukla , pristupit će se denzifekciji tih prostora, kako ne bi došlo do nekih epidemija.

Stanovništvo je upozoreno da se ne koristi voda za piće iz bunara , lokalnih vodovoda na poplavljenom području.“ Mi stalno pratimo situaciju i kontroliramo je „ ,kazao je Filipović.

S obzirom na veliki broj arterskih bunara na području distrikta, i oni se redovito prate , te su jučer također uzeti uzorci gotovo polovice tih bunara , a druga polovica će biti urađena danas.

Zbog nastale situacije urađena je i izvanredna kontrola vode. Rezultati analiza se očekuju sutra i prekosutra.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.