RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Sava i dalje u porastu

Stanje na terenu, prema izjavi Ante Domića gradonačelnika Distrika, je očekivano i sukladno sa aktualnom situacijom, s tim da se situacija u sjevernom dijelu Distrikta na slivu rijeke Tinje pogoršava.

„U istom smo režimu rada. Civilna zaštita potpomognuta Crvenim križom je na terenu, i osigurava ljudima, gdje je to potrebno, hranu, vodu i liječničku pomoć. Epidemiološka situacija je za sada zadovoljavajuća“, istakao je Domić.

Raspravljajući o stanju na poplavljenim područjima, na nastavku vanrednog zasjedanja, Vlada Brčko distrikta BiH je dogovorila da sve važne službe do ponedjeljka podnesu svoj siže plana daljnjeg djelovanja.

„Insistiram da se identificiraju strukturni problemi zbog kojih dolazi do poplava. Biće potrebe djelovati na pravni i organizacijski dio. Krenućemo od jednostavnijeg ka složenijem. A u ponedjeljak ćemo možda znati i preliminarne finansijske implikacije, za koje ćemo morati sredstva tražiti od Skupštine, kako bi otklonili neke barijere koje su evidentne na terenu“, rekao je Domić.

Gradonačelnik je dodao, da će se ove godine otkloniti najhitniji problemi, dok će se u narednom vremenskom periodu djelovati sistemski kako bi se utjecaj poplava sveo na najmanju moguću mjeru.

Prema njegovim riječima, na putnim komunikacijama na par mjesta već su izvršene hitne intervencije.

„Što se tiče intervencija u smislu uspostavljanja nekih vodotoka, na tri, četiri mjesta se strojevima prosjekla cesta, čime je omogućeno oticanje većih količina vode, te tako rješen i problem plavljenja kuća u jednom dijelu.

U drugim mjestima će se morati djelovati na korita rijeka, a potrebno je zaustaviti i praksu ugradnje cjevastih propusta, koji u ovakvim situacijama prave brane“, kazao je Domić.

Dževdet Šahović, šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, istakao je da je rijeka Sava još uvijek u porastu, što prouzrokuje probleme najviše u dijelu Vučilovca, Krepšića i Gorica.

„Dvije pumpe ogromnih kapaciteta, koje rade u Vučilovcu zbog vanrednih prilika dobile su nalog da rade non-stop u tri smjene“, naglasio je Šahović.

Prema njegovim riječima, stručne osobe iz ovog odjela su već izradili i procjenili koja su to kritična mjesta u slivu rijeka Tinje i Brke, a u skladu sa današnjim zaključcima, dobili su zadatak da to isto urade i za slivove potoka, laterarnih kanala i kanala oko crpne stanice.

“Za radove na kritičnim mjestima na slivu rijeke Brke, računajući i ušće Zovičice u Brku, procjene su da bi trebalo oko 180.000 maraka, a za sliv rijeke Tinje oko 330.000, što je ukupno 510.000 maraka. To su grube procjene. Sada nemam informaciju koliko će trebati za radove na kanalima, ali pretpostavljam da će i taj iznos biti približan ovom prvom”, precizirao je Šahović.

Šahović je kazao, da je zadatak ovog odjela prvenstveno da se lociraju sva tačna mjesta gdje je došlo do suženja, da li su to ljudi bespravno izgradili, da li je to do nanosa ili ne, i taj komletan materijal sa prijedlogom mjera i troškovima, predoče u ponedjeljak na sjednici Vlade.

Još je dodao da se nakon što se ova Infromacija predoči Parlamentu na narednom zasjedanju, odmah mora početi djelovati kako bi se eliminisala kritična mjesta koja su prouzrokovala ove poplave.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.