RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Svaki šesti vozač u RS vozi u alkoholisanom stanju

Svaki šesti kontrolisani vozač u Republici Srpskoj (RS) vozio je pod dejstvom alkohola, utvrđeno je tokom akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, koju su proveli policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

U činjenju prekršaja zatekli su čak 4.113 vozača, od ukupno kontrolisanih 8.717.

Od tog broja, 3.428 vozača sankcionisano je zbog prekoračenja brzine kretanja motornog vozila, a najveći broj prekršaja prekoračenja brzine evidentiran je u prekoračenju od 10 do 20 km/h (1.664 prekršaja ili 78,8 posto), a u prekoračenju preko 30 km/h evidentirano je njih 107.

-Kod svakog šestog kontrolisanog vozača (849), utvrđeno je prisustvo alkohola u krvi, a čak 42 su bili mladi vozači u saobraćaju – upozoravaju iz entitetske policije.

Utvrđena količina alkohola kod 464 vozača bila je od 0,31 do 0,80 g/kg, dok je kod njih 81 utvrđena količina alkohola u organizmu preko 1,51 g/kg (zadržani su lišenjem slobode, kao i njih 14 zbog odbijanja da se podvrgnu alkotestiranju).

Za 21 vozača procjenjeno je da bi ih trebalo potvrgnuti ispitivanju na prisustvo opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, od čega je njih 20 odbilo da se podvrgnu testiranju, te su sankcionisani i isključeni iz saobraćaja.

Iz MUPRS-a apeluju na sve učesnike u saobraćaju da se ponašaju odgovorno i poštuju saobraćajne propise, te tako zaštite svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Izvor: FENA

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Obavezna zimska oprema za vozila

Radio Brčko

Vozači oprez – Zbog niske temperature vazduha moguća poledica

Radio Brčko

Брчко: Почетак нове школске године за све учеснике у саобраћају тражи додатан опрез !!!

Vladimir Matijević