RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

U Trnjacima sve lošija realizacija infrastukturnih projekata

Smještena na istočnom dijelu Brčko distrika, mjesna zajednica Trnjaci poprilično je zapušteno naselje, prije svega radi loše infrastukture i slabe realizacije njenih projekata. Ovo nam je potvrdio Vajo Tejić, predsjednik MZ Trnjaci, konstatirajući da još uvijek nemaju razvedenu fekalnu kanalizaciju, te da ni s vodom nije sjajna situacija.

Vajo Tejić, predsjendik mjesne zajednice Trnjaci

„Imamo vlastite bunare iz kojih crpimo pitku vodu. Kroz javne rasprave o budžetu predlagali smo spajanje barem jednog vodovodnog kraka prema Brezovom Polju, koji bi obuhvatio 12 susjednih mjesnih zajedica. Nažalost, to nije odobreno“, ističe predsjednik Tejić, nastavljajući da alternativu, barem za poljoprivredne usjeve, pruža postojeće izvorište, ali da je prilaz tom izvorištu izrazito loš. Da bi obezbijedila progodnost puta okvirno je, kaže potrebno maksimalno 40.000 maraka.

Kada su u pitanju druga infrastukturna pitanja, Tejić ističe da je neophodno uraditi rekonstrukiju glavne ceste Trnjaci – Slijepčevići, koja povezuje mnogne druge brčanske mjesne zajednice. Uređenje groblja i tamošnje kuće za vjerske obrede, također, treba dodatna ulaganja.

“Crkvena kuća na groblju počela je prokišnjavati jer je rađena prije više godina i to, napominjem,dobrovoljnim prilozima mještana. Zgradu bi trebalu i proširiti, te uvesti vodu. Polovina groblja je zarasla u korov, što iziskuje dodatno uređenje. Sve je više i pasa lutalica i ne znamo šta više raditi kako bismo ih se riješili”, pojasnio je Tejić, nastavljajući da će se ove godine najviše snage uložiti u vezi ovih pitanja.

On je ukazao i na problem lova na ovom području, koje važi za jedno od najboljih komercijalnih lovišta. “Ne lovimo već osmu godinu jer nema dogovora u vlasti oko zakonske regulative”, pojasnio je Tejić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.