RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Свјетски Дан менталног здравља посвећен запосленим особама

Центар за ментално здравље Брчко дистрикта БиХ радно ће обиљежити Свјетски дан менталног здравља који се 10. октобра обиљежава у свијету, изјавила је за “Радио Брчко”, шеф овог Центра, прим др Злата Папрић, специјалиста неуропсихијатар.

„Ове године за Дан менталног здравља који се обиљежава 25. пут у свијету посебну пажњу посветићемо заштити менталног здравља запослених особа. Негативно радно окружење може довести до проблема у физичком и менталном здрављу, мањка у продуктивности, злоупотребе средстава овисности, повећаних изостанака с радног мјеста. Читава година биће посвећена менталном здрављу што значи да ће и наш Центар током наредних 12 мјесеци том проблему посветити већу пажњу“, нагласила је др Папрић.

Она је подсјетила да је Центар у овом смислу већ урадио антистрес програм у који су, осим физичких, укључене и вјежбе менталне релаксације. Др Папрић је истакла да се, када је у питању, здравље запосленика, често заборавља на ментално здравље. Подаци Свјетске здравствене организације (СЗО) истичу депресију као једну од водећих узрока болести и инвалидитета у свијету и представља један од најизазовнијих проблема на раду.

Други, најчешће пријављивани здравствени проблем, према подацима истраживања које је провела Европска агенција за сигурност и здравље на раду (ЕУ-ОСХА)у Европи, је стрес на раду повезан с радом.
„Један краћи програм почетком ове године урадили смо са запосленицима БИМАЛ-а. Реакције наших стручњака, али и запосленика ове компаније биле су задовољавајуће тако да ћемо са тим активностима наставити и у још неким предузећима и институцијама“, закључила је др Папрић.

Иначе, ментално здравље се дефинише као стање доброг осјећања сваке особе, свјесне својих способности, особе способне да се бори с свакодневним стресовима, особе способне да ради и буде корисна и способна да да допринос за себе и своју заједницу.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!