RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Tomislavgradom hara Q groznica, torovi prazni, a niko ništa ne preduzima

Osim bruceloze, jedna od bolesti, koja se sa domaćih životinja lako prenosi na čovjeka, je Kju groznica. Оbje bolesti su prisutne u našoj zemlji, uprkos svim mjerama koje se godinama preduzimaju.

Mnogi će ipak reći da je ta borba deklarativna, a ne stvarna. U prilog tome mogao bi ići i primjer iz Tomislavgrada koji je aktuelan.

Rašćani kraj Tomislavgrada već više mjeseci su najveće žarište Q groznice u ovoj opštini. Torovi u ovom selu su prazni. Stoka je na ispaši, kako ona zaražena Q groznicom, tako i ona do prije nekoliko mjeseci potpuno zdrava.

No, ima li je sada zdrave, veliko je pitanje, budući da je još krajem marta ove godine samo u stadu Milovana Radovca utvrđeno da je Q groznicom zaraženo više od sto ovaca i da te ovce i danas nesmetano šire zarazu pašnjacima Tomislavgrada.

O situaciji u kojoj se našao Radovac sa svojim stadom sve inspekcije su na vrijeme bile upoznate, ali ga do danas nijedna od njih nije riješila Q groznicom zaraženih ovaca.

U kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove ističu kako su oni u ovom slučaju svoj posao odradili na vrijeme. Naime, o pojavi bolesti su pravovremeno obavijestili federalnu Upravu za inspekcijske poslove, ali rješenje o uklanjanju Q groznicom zaraženih životinja od nje nikada nije stiglo.

Izvor: Frano Mioč/BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Milanović u Tomislavgradu obišao Franjevački samostan i razgovarao s načelnikom

Radio Brčko

Veliki požar na području opštine Tomislavgrad prijeti kućama

Radio Brčko

Brčko: Pregledano više od 3.800 uzoraka krvi

Admir Kadrić