RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Prisjećanje na grandioznost Seada Ekmečića

Prisjećanje na veličinu ličnosti i umjetničkog djela Seada Ekmečića, brčanskog akademskog vajara, kroz priču njegovih prijatelja, ali i prikazivanje specijalno snimljene emisije, bio je cilj još jedne aktivnosti koju je sinoć upriličo “Legat kuća Ekmečića“.

Na ovaj način želimo još jednom ukazati Brčacima na grandioznost ovoga puta umjetničkih djela Seada Ekmečića, čija je, primjerice, “Fontana Mladosti“, prepoznatljivija kao „Ribica“,  zaštitni znak grada“, rekla je kustosica legata Almedina Cifrić. Okupljenim Seadovim prijateljima i poštovaocima kuće Ekmečića, obratio se i potpredsjednik „Legata“ Ćazim Suljević, naglasivši da se kroz  građansku aktivost napokon isposlovalo da “Fontana Mladosti”, bude izmještena na lokaciju koju je zahtjevao sam umjetnik.

„Obavješteni smo kako će u narednih petnaestak dana biti raspisan javni natječaj za izmještanje fontane sa trenutne pozicije, koja je uz samu stambenu zgradu, tridesetak metara naprijed. Riječ je o posebno osmišnjenom prostoru u središtu pješačke zone.

Ovo nam je vrlo važno, jer je to jedna od Seadovih izričitih želja“, naglasio je Suljević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Završetak radova na fontani do kraja septembra

Mirsad Arnautović