RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Tužilaštvo dokazalo krivicu Nike Stoparića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Nike Stoparića (55) iz Brčkog za neizvršenje pravosnažne presude o poništenju rješenja o zabrani rada i oduzimanju licence Evropskom univerzitetu u ovom gradu. Nakon glavnog pretresa pred brčanskim Osnovnim sudom, te žalbenog postupka pred Apelacionim sudom Distrikta, Stoparić je po optužnici ovog tužilaštva osuđen za krivično djelo neizvršenja sudske odluke.

Optužnicom podignutom krajem prošle godine Tužilaštvo Distrikta optužilo je Stoparića da, obavljajući funkciju šefa Odjela za obrazovanje u Vladi Distrikta, nije postupio po pravosnažnoj presudi koju je prethodno u upravnom sporu po tužbi Evropskog univerziteta donio Apelacioni sud. Nakon što je ova presuda uz upravni predmet dostavljena Odjelu na ponovno rješavanje Stoparić suprotno Zakonu o upravnim sporovima  umjesto poništenog upravnog akta nije u roku od petnaest dana donio novi upravni akt.

Ocijenivši sve optužne navode u cjelosti dokazanim Osnovni sud donio je u aprilu ove godine presudu kojom je Stoparića oglasio krivim za krivično djelo neizvršenja sudske odluke iz člana 345 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Odbivši žalbu njegovog branioca prvostepenu presudu je prije nekoliko dana potvrdio Apelacioni sud, čime je osuda Stoparića na novčanu kaznu u iznosu od tri hiljade KM postala pravosnažna.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!