RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Тузла: У дјечјој кухињи у Лукавцу нема хране за нове кориснике

Дјечја јавна кухиња у Лукавцу не прима нове кориснике јер нема средстава да храни више од 250 особа колико их тренутно има. Један оброк дневно овдје добија 160 дјеце и 90 одраслих особа.

Кухиња је отворена прије двије године и тада је хранила око 80 дјеце. Број корисника се све више увећавао, а средстава је све мање јер су по оброке почели долазити старији, болесни, демобилисани борци, итд. Међу њима је и Бего Ферхатбеговић, који мајку и себе прехрањује оброцима из кухиње.

“Ако немаш никаква примања, немаш шта да радиш, ова кухиња је значајна. Био бих гладан. Битна је чим у њу долази народ који не може себи да приушти оброк”, рекао је Бего, носећи цекер са кантицом кухане хране и хљебом, које је добио.

Нада да ће ситуација кренути набоље појавила се прије четири мјесеца када је Удружењу алтруиста “Руке пријатељства”, које води кухињу, општина Лукавац одобрила 12.000 марака годишње из општинског буџета. До данас нису добили ни марку.

“Шта је кочило, не знам ни ја. Били су у питању папири. Начелник Лукавца је тражио дозволу од Педагошког завода и Министарства образовања. Ми смо се обратили њима и они су нам рекли да не треба то да нам дају јер не дајемо оброке по школама. Замолила сам их да ми то писмено доставе, што су и учинили. Ја сам то одмах приложила у општину. Мислим да је сада ту сва документација, иако не вјерујем да је то било спорно јер они знају да ми не дијелимо оброке школама”, казала је Селма Зукић из Удружења алтруиста “Руке пријатељства” Лукавац. Зукићева је нагласила да никога не желе вратити, али да су присиљени то да раде јер немају средстава да хране више од 250 особа те су почели одбијати грађане који долазе ових дана да се придруже кухињи.

Представнике локалне заједнице питали смо како коментаришу наводе да од оснивања не подржавају рад кухиње и зашто средства нису уплаћена. Начелник Лукавца Един Делић је рекао да овај пројекат од почетка није постављен како треба, те да општина треба да има увид ко су корисници кухиње, по којим критеријима, итд. Посебна пажња је требало да буде посвећена томе што се дјеца стигматизирају кроз сам назив кухиње.

“Мислим да добра намјера није довољан предуслов да би нешто стварно било добро. Али, ево, ми ћемо учинити све да се отклоне ови елементи да кренемо са финансирањем. Врло ћемо пажљиво пратити тај процес. Ја ћу се усудити и звати медије с обзиром на то да је ово врућа тема јер испада да овдје неко није одговоран, хуман, да не зна за дјецу, итд. Ово је пуно више од игре. Шта је – ту је. Ми ћемо се одговорно носити према том питању”, појаснио је Делић и додао да ова општина има низ мјера којима помаже социјално угрожене категорије грађана.

Рад кухиње помажу грађани доносећи намирнице, а и волонтери сакупљају храну на терену. Неке хуманитарне организације, такођер, максимално помажу, али дугорочније рјешење помогло би да кухиња опстане јер она је многима једини оброк дневно.

Сит гладном не вјерује

Кухиња опстаје захваљујући волонтерима те донацијама грађана и организација. Средства из буџета би се користила за плаћање кирије и режија, што је кључно да кухиња опстане. Административне процедуре које коче реализацију буџета према кухињи доказ су да сит гладном не вјерује.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sutra izbor za ‘Miss Federacije BiH 2020’

Radio Brčko

Lukavac dobio status grada, premijer Tuzlanskog kantona uputio čestitke gradonačelniku

Radio Brčko

Tuzla jutros najzagađenija, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo

Radio Brčko