RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Godišnje oko 70 žalbi građana na rad Policije

Jedinica za profesionalne standarde Policije Brčko distrikta, koja provodi unutrašnju kontrolu rada zaposlenika, odnosno policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u ovoj instituciji,  u prvoj polovini 2019. godine postupala je u 102 predmeta.

Šef ove Jedinice Damir Antunović istakao je da su različiti subjekti koji podnose  prijave na rad zaposlenika Policije, od fizičkih i pravnih osoba do raznih službi, rukovodioca i drugih.

„Od ukupno 102 slučaja po kojima smo postupali, 32 su interni postupci otvoreni u ovom izvještajnom razdoblju, od kojih je 14 na osnovu prijava i žalbi građana, a 18 ih je proisteklo ili iz naših inspekcijskih službi ili prijava zaposlenika ili na drugi način. Deset predmeta je prenešeno iz prethodnog razdoblja, a u 24 predmeta imamo neformalno razrješene slučajeve, dok je 36 slučajeva preliminarnih istraga“, precizirao je Antunović.

Prema njegovim riječima, policijski službenici najviše krše odnos prema imovini, dok se žalbe građana najviše odnose na uskraćivanje određenih ljudskih prava i sloboda od strane policijskih službenika u trenucima primjene njihovih ovlasti, kao što je npr. upotreba sile.

„Sačinjeno je 20 mišljenja o upotrebi sile gdje su policijski službenici u prvih šest mjeseci ove godine nad 20 osoba upotrijebili fizičku snagu i sredstva za vezivanje. Tom prilikom nad četiri osobe nad kojima je upotrebljena sila zadobili su lake tjelesne ozljede, dok su dva policijska službenika prilikom primjene tih ovlasti dobili također lake tjelesne povrede“, istakao je Antunović.

U slučaju lakše povrede službene dužnosti šef policije izriče ili pismenu opomenu ili novčanu kaznu i kaznene bodove , dok kod teže povrede to radi disciplinska komisija Policije Distrikta.

„U navedenom periodu imali smo prijavljenih 11policijskih službenika, od kojih je osam odgovaralo za lakšu povredu službene dužnosti, a tri za težu, s tim da je jedan policijski službenik, kao ishod sudskog i internog postupka ostao bez posla“, naglasio je Antunović.

Kada je riječ o podnošenju prijava od strane građana, istakao je da ih na godišnjem nivou bude oko 70, te je podsjetio da se iste mogu podnijeti na prijavnici Policije, ubacivanjem u postavljene sandučiće za ovu svrhu na na nekoliko mjesta, mejlom, ili na besplatni broj telefona 122, ili posebnu liniju 049 217 717. Naglasio je i da ova jedinica za razliku od drugih policijskih agencija u BiH, razmatra i istražuje i anonimne prijave građana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Indija: Policajci spasili tek rođenu djevojčicu koju su živu pokušali zakopati članovi njene porodice

Radio Brčko

Brčko: Policija poziva građane na oprez zbog pojave lažnih novčanica

Radio Brčko

Брчко: Возачи електричних тротинета равноправни учесници у саобраћају?

Vladimir Matijević