RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

U blagdanskom ozračju sinoć upriličen Božićni domjenak

U prisustvu predstavnika lokalne vlasti, vjerskih zajednica, prijatelja i sugrađana sinoć je u Brčkom održan tradicionalni Božićni domjenak u organaizaciji HKD „Napredak“ Brčko, Katoličke crkve i hrvatskih dužnosnika na svim razinama lokalne vlasti. Prije prijama, u Crkvi Presvetog Srca Isusova upriličen je i Božićni koncert u izvedbi domaćeg zbora.

Dekan Brčanskog dekanata Damir Ivanović ističe da su na koncertu opjevane pjesme o otajstvu Božića, ali i onome što bi svaki katolik trebao doživjeti kroz blagdansko ozračje, a to je poziv čiste duše i ljubavi prema drugima i drugačijima. “Stoga i ovaj Božićni koncert jeste naš dar radosti svima onima koji žive u ovom gradu”, poručio je vlč. Ivanović.

Predsjednik HKD “Napredak” Anto Basić naglasio je važnost domjenka s apekta okupljanja i međusobnog druženja. „Kao i svake godine i ovaj put smo se sastali kako bismo radost Isusovog rođenja proslavili skupa u našem Domu, jer kakva je radost ako se ne podijeli sa svojim najbližima i sugrađanima“, istaknuo je Anto Basić, predsjednik HKD „Napredak”, nastavljajući da je  domjenak organiziran skromno, ali s puno ljubavi.

Dogradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić ukazao je na značaj ovakvih druženja, koja iznova pružaju dokaz zajedništva u raličitosti jedne sredine.

“Različitost Brčko distrikta se ogleda i u našim blagdanima koje obilježavaju pripadnici konstitutivnih naroda. Već je tradicija da u Brčkom svaki narod svoje bladgane obilježava zajedno s prijateljima i iz drugih naroda i konfesija. To nas uvijek iznova raduje i veseli, jer je to prigoda da se dodatno zbližimo i neke razmirice, ukoliko ih imamo, poravnamo i izbrišemo, te da ljudskim odnosom nastavimo dalje onako kao što nas je dragi Bog učio. Naročito u povodu Božića, koji je blagdan ljubavi”, istaknuo je dr. Domić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.