RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

У Босни и Херцеговини висок ризик од тероризма и политичког насиља

БиХ је, према анализи водеће агенције у свијету за процјену глобалног ризика АОН, земља са високим ризиком и најгора у региону када је ријеч о ризику од тероризма и политичког насиља.

У годишњем извјештају АОН-а наводи се да ризик од терористичких напада, саботажа, штрајкова, грађанских превирања, али и од побуна и грађанског рата остаје на високом нивоу и да је БиХ и по томе најгора у региону.

“Албанија и Сјеверна Македонија имају рејтинг средњег ризика, док Србија и Црна Гора имају низак ризик од тероризма”, наведено је у извјештају.

Када је ријеч о општем ризику, АОН наводи да је он у БиХ остао непромијењен у односу на претходну годину, преноси “Глас Српске”.

“И када је ријеч о општем ризику за пословање, БиХ је најлошије рангирана у региону, пошто су Србија, Сјеверна Македонија и Албанија означене као земље са средњим ризиком. Политички систем је нестабилан након што није дошло до формирања власти послије општих избора у 2018. години, као и због размирица између политичких и етничких фракција”, додаје се у извјештају.

Професор Факултета безбједностих наука Универзитета у Бањалуци Драгомир Јовичић каже да нема разлога да се сумња у оцјену да је у БиХ погоршана безбједносна ситуација, али истиче да нема потребе ни на кога са стране пребацивати кривицу или одговорност због таквог стања.

“О каквој политичкој стабилности говоримо у земљи у којој хрватском члану Предсједништва БиХ смета Пељешки мост или у којој десет мјесеци послије избора није формирана легитимна власт. Утицај страног фактора на политичку нестабилност и нарушену безбједносну ситуацију у БиХ сигурно постоји, али на БиХ лежи највећа одговорност за такав извјештај `АОН-а`”, навео је Јовичић.

Он је додао да је у односу на прошлу годину, мигрантска криза додатно нарушила безбједносну ситуацију и да је добро ако инвеститори пристају да уложе иједну КМ у БиХ.

Предсједник Форума за безбједност у Бањалуци Радислав Јовичић каже да је стабилна безбједносна ситуација темељ за све остало.

“Безбједност није све, али без безбједности нема ничега. Без стабилне безбједносне ситуације нема улагања, ни међуетничког разумијевања, нема ништа, јер нико не жели да улаже новац у небезбједно подручје”, каже Јовичић.

Извор: http://www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Suradnja Hrvatske i BiH u zaštiti od katastrofa

Radio Brčko

Sa Berbokovom danas razgovarano o mogućnosti ulaska BiH u EU ubrzanim tempom

Radio Brčko

Kovid potvrde u BiH moguće očekivati nakon Nove godine?

Radio Brčko