RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

I u Brčkom obilježeno 100 godina od rođenja Maka Dizdara

Promocijom autentičnog izdanja zbirke pjesama “Kameni spavač”,  a u okviru “Mjeseca knjige”, sinoć je u brčanskoj Biblioteci obilježeno 100 godina od rođenja poznatog bosanskohercegovačkog književnika Mehmedalije Maka Dizdara.

“Željeli smo da i mi doprinesemo u obilježavanju ovog jubileja koje se organizuje u cijeloj Bosni i Hercegovini. Promocija autentičnog izdanja “Kamenog spavača”, u stvari je samo jedan dio velikog i ambicioznog projekta koji se zove “Mak Dizdar prvih 100 godina”. Taj projekat obuhvata izložbu, filmove, okrugle stolove, intervjue i sl”, kazala je Jasna Maglov, rukovodilac Biblioteke-knjižnice Brčko distrikta BiH .

Ova zbirka se smatra krunom sveukupnog književnog stvaralaštva Maka Dizdara i jednim od temeljnih ostvarenja književnosti BiH, a uvrštena je u lektiru za osnovnu i srednju školu. Knjigu je sinoć predstavio urednik Gorčin Dizdar, unuk Maka Dizdara.

“Velika je čast raditi na promociji Makovog dijela, ali isto je tako i velika odgovornost u ovom današnjem vremenu, gdje možda ne obraćamo dovoljno pažnje na našu književnost i kulturno naslijeđe, da pokušamo što više da održimo sjećanje na njega, i da potičemo i mlade generacije da otkrivaju i nanovo čitaju Maka”, naglasio je Dizdar.

Sinoćnjoj promociji prisustvovali su i učenici Četvrte osnovne škole, a neki od njih su i recitovali poeziju Maka Dizdara.

Profesor bosanskog jezika i književnosti u ovoj školi Ernad Osmić, istakao je da je mišljenja da osnovci slabo razumiju Makova djela iz razloga što su njegove značenja i pjesme previše zbijene upravo zbog forme stećaka.

“Djecu prvo treba naučiti i uputiti u to šta znači lapidarnost, šta znači eliptičnost stiha. A to možemo učiniti tako što ćemo djecu uputiti na to šta su natpisi na stećcima, zašto ih smatramo literarnim ostavrenjem. To je podloga koju svaki nastavnik treba napraviti sa djecom da bi oni tek onda u tom kontekstu mogli počinjati razumijevati Maka. Maka možemo čitati sa osam i osamdesetosam godina i uvijek ćemo ga doživjeti drugačije, kao što je to slučaj i sa svakim velikim piscem”, pojasnio je Osmić.

Jedan od osnovnih cijeva ovog projekta, kako je dodao Gorčin Dizdar, je bio da promocija ne bude samo u Sarajevu.

Do sada promocije su održane u Zenici, Tuzli, Mostaru, Stocu, Gradačcu, kao i u region, odnosno Splitu , Novom Pazaru. Uskoro će ovaj jubiljel biti obilježaen u Zagrebu, a vjerovatno i u Beogradu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!