RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

U Brčkom registrovano šest HIV pozitivnih osoba

Stručnim predavanjem za učenike, koje je organizovala brčanska Gimnazija “Vaso Pelagić” u saradnji sa Javnom zdravstvenom ustanovom “Zdravstveni centar Brčko”, obilježen je 1. decembar, Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a.

Direktor brčanske Gimnazije Amela Helać, istakla je da je ova škola pokrenula inicijativu da se održi stručno predavanje, i to za sve učenike Gimnazije.

Predavanje je održala šef Epidemiološke službe, dr Mirjana Kuzmanović, koja je istakla da je omladina veoma neupućena po pitanju seksa jer je to još uvijek tabu tema na našim prostorima, te da bi bilo dobro da ovakvih predavanja bude više.

“Broj oboljelih od AIDS-a je u porastu. U Distriktu smo 2001. godine imali registrovane dvije HIV pozitivne osobe, a do ove godine imamo još četiri oboljela, dok je jedna oboljela osoba umrla ”, istakla je Kuzmanović.

Ona je dodala i to, da većina stanovništva u Distriktu ne zna da u Domu zdravlja postoji Svjetovalište za polne i prenosive bolesti, gdje svi mogu dobiti savjet i anonimno se testirati.

Povodom obilježavanja ovog dana, u Pododjeljenje za javno zdravstvo danas je organizovano i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV, Hepatitis B i Hepatitis C.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.