RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

U Brčkom se otvara prva Pravoslavna gimnazija u BiH

dav

Da će Brčko biti prvi grad u našoj zemlji gdje će se otvoriti Prasvoslavna gimnazija obznanio je danas vladika zvorničko – tuzlanski, gospodin Fotije, nakon sastanka sa predstavnicima brčanske crkvene i svjetovne vlasti.

„To će biti veliki doprinos ovome gradu, Distriktu Brčko, a i cijeloj Republici Srpskoj. Našoj i crkvenoj i državnoj prosvjeti. Želimo da se objedinimo kroz tu gimnaziju i da vratimo naše obrazovanje na Nemanjićke temelje, na temelje potpune simfonije između crkve i države, koja se ogleda i u prosvjeti“, izjavio je vladika Fotije.

Sjedište Pravoslavne gimnazije će biti u brčanskom naselju Ilićka, a prvi gimnazijalci bi se trebali upisati već na jesen 2018. godine. Danas je formirana radna skupina koja će započeti aktivnosti na pripremi sve potrebne dokumentacije i ostale pojedinosti kako bi škola profunkcionirala do jeseni – potvrdio je brčanski gradonačelnik, Siniša Milić.

„Prethodnih godina smo se opredijelili da podržimo gradnju, odnosno kupovinu jednog takvog objekta, a sada se krenulo i u fazu realizacije kada je u pitanju sadržaj tog objekta. Svi oni koji su prisustvovali današnjem sastanku su se složili o potrebi da upravo u tom objektu bude Pravoslavna gimnazija”, dodao je Milić.

Riječ je o povijesnom trenutku, ne samo za srpski narod, nego za sve koji žive na ovim prostorima – mišljenja je član komisije za obrazovanje, sport, kulturu i suradnju sa vjerskim zajednicama u Skupštini Brčko distrikta, Milan Purić.

“Apsolutno će biti dragocjena i odgojna i obrazovna strana ove školske ustanove i mislim da će zahtijevati jako puno napora i jako puno barijera da se savlada do početka rada. Ali ovdje smo svi izrazili spremnost i nećemo žaliti truda i svega što bude potrebno da se konačno i počne sa školovanjem u toj školi”, kaže Purić.

Pored otvaranja Pravoslavne gimnazije, privode se kraju i radovi na izgradnji Pravoslavnog kulturnog centra u Brčkom. On će, između ostaloga, poslužiti i kao dopuna Pravoslavnoj gimnaziji, prije svega kada je riječ o kapacitetu- potvrdio je brčanski protonamjesnik stavrofor Nebojša Draškić.

“Kulturno-administrativni centar naše crkvene opštine je značajan, ne samo za Crkvenu opštinu Brčko, nego za cjelokupnu Eparhiju Zvorničko-tuzlansku. Preosvećeni je dao blagoslov i svi su se usuglasili da to ide tako”, naglasio je prota Draškić.

Vladika Fotije je naglasio da Pravoslavna gimnazija u Brčkom nije namijenjena samo za pravoslavnu mladež, nego za sve mlade ljude u Brčkom i okruženju koji su zainteresirani za kvalitetno obrazovanje, te se nada da će ta ustanova biti ponos cijele Eparhije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.