RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

U Odjelu za obrazovanje zadovoljni realizacijom kapitalnog budžeta

Budžet Odjela za obrazovanje brčanske Vlade, u prošloj godini iznosio je 38 miliona 429 hiljada maraka, od čega se million i 500 hiljada maraka odnosio na kapitalni budžet.

Šef Pododjela za zajedničke poslove Odjela za obrazovanje, Mehmed Topčagić, ističe da se radi o velikom sistemu gdje je oko 40 školskih objekata i gdje uvijek ima potreba za ulaganjem, tako da se ovaj iznos povećava iz godine u godinu.

Pa tako za ovu godinu, kako je rekao, za ovaj odjel planiran je budžet u iznosu od 40 miliona 374 hiljade maraka, od čega se na kapitalni budžet odnosi dva miliona maraka.

“U protekle tri godine imali smo ukupno četiri miliona 650 hiljada maraka kapitalnog budžeta, a njegova realizacija je negdje oko 65 procenata. U protekloj godini raspisali smo 120 tendera koji se finansiraju iz ovog budžeta. Zadovoljni smo realizacijom kapitalnog budžeta”, dodao je Topčagić.

Prema njegovim riječima, u posljednih pet godina vršene su značajne investicije u sve školske objekte, a od značajnijih kapitalnih projekata, u ovoj godini, Odjel za obrazovanje planira da napokon završi izgradnju aneksa Poljoprivredne i medicinske škole, koju je usporio raskid ugovor sa starim i izbor novog izvođača radova.

“U planu budžeta za ovu godinu planirano je dodatnih 75 hiljada maraka da se taj aneks potpuno opremi. Planirano je i da se počne sa izgradnjom fiskulturnih sala u školi na Klancu i Omerbegovači. Izgradnja fiskulturne sale u školi u Rašljanima je u toku, kao i procedura izbora najboljeg idejnog rješenja za izgradnju dva objekta obdaništa u mjesnoj zajednici Klanac i Srpska Varoš”, dodao je Topčagić.

Činjenica da je iznos budžeta ovog odjela iz godine u godinu veći, kako je naglasio, govori o tome da su i Vlada i Skupština Distrikta opredjeljeni da vrše značajna povečanja ulaganja u obrazovanje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!