RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Usvojen Plan rada brčanske Vlade za tekuću godinu

Brčanski Parlament, usvajanjem Plana rada Vlade i Direkcije za finansije za tekuću godinu, te prihvatanjem Programa rada Javnih preduzeća “Luka”, “Putevi” i “Radio Brčko” za 2018, sinoć okončao redovno zasjedanje. Na samom kraju sjednice, Skupština je podržala i zaključak kojim se nalaže Vladi da, kroz zvaničnu korespodenciju sa predstavnicima Republike Srpske i Federacije BiH, utvrdi zašto su usvojene odluke kojima se preduzećima iz Distrikta onemogućava uvoz i izvoz drvnih sortimenata u oba BH entiteta.

Kritički osvrti opozicije na Plan rada Vlade za ovu godinu bazirali su se prvo na, kako je istaknuto, nedovoljnom jačanju privrede i zapošljavanja, te na samo formalno naznačenoj borbi protiv korupcije.

«Program Vlade nije zasnovan sa Strategiji razvoja Distrikta, već na Opštoj politici Skupštine, a u Planu se ne nalaze reforme unutar odjeljenja Vlade. No, pozitivna je stvar to što se o Planu raspravlja odmah početkom godine», rekao je, opozicioni PDP-ov zastupnik, Siniša Golić.

Direkcija za finansije u 2018., između ostalog, planira formiranje Sektora za obradu finansija i licenciranje. Takođe je, nakon pauze i usaglašavanja, prihvaćen i prijedlog parlamentarne većine po kojem se predviđa formiranje Sektora za analizu finansijskih rizika.

Većinom glasova prihvaćen je Plan rada JP “Luka”, a potpuno jednoglasno podržan Plan djelovanja JP “Radio Brčko” uz opasku da treba poduprijeti i formiranje televizije  unutar ovog preduzeća čime bi se mogao ubrzati prioritetni zadatak nacionalnog balansa kadrova, u ovoj, kako je rečeno, za Distrikt veoma važnoj medijskoj kući. Plan rada JP “Putevi” usvojen je većinom glasova.

Pri samom završetku sjednice, nakon kraćeg uvodnog izlaganja zastupnika SBB-a, Halila Ljuce, o potezu entiteta da brčanskim privrednicima zabrani prometovanje drvnim sortimentima usvojen je zaključak kojim se Vlada obavezuje da preduzme hitno potrebne korake na promjeni entitetskih odluka.

«Prepoznali smo problem zahvaljujući praćenju situacije od strane zastupnika Halila Ljuce i vjerujem da će Vlada blagovremenim potezima preduprijediti diskriminaciju kojoj su, u ovom slučaju, izloženi naši privrednici», rekao je dopredsjednik Skupštine, Ivica Filipović.

Kako se očekuje, naredna redovna sjednica brčanskog Parlamenta trebala bi biti održana, posljednjeg dana tekućeg mjeseca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.