Arhiva

U rekonstrukciju prvog brčanskog hotela “Orijent” uloženo 80.000 maraka

Na objektu prvog brčanskog hotela “Orijent” koji se nalazi na samom graničnom prelazu, a koji je valorizovan kao objekat od posebne arhitektonske i ambijentalne vrijednosti, ove godine je završena potpuna rekonstrukcija krovne i stropne konstrukcije, kao i dijela poda.

Vesna Šadić, stručni referent za objekte od kulturnog značaja u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom, istakla je da je vrijednost ovih radova bila oko 80.000 maraka.

“U prvoj fazi rekonstrukcije izvršene 2000. godine, urađen je jedan dio krova i stropne konstrukcije dijela objekta koji je paralelan sa ulicom. U drugoj fazi, koju smo započeli prošle godine, radili smo novi projekat rekonstrukcije i sanacije kako bi smo utvrdili stabilnost objekta. Projekat je pokazao da je objekat stabilan, da nema pomjeranja. U toj fazi smo pristupili ponovo pretresanju kompletnog krova, zamijenivši sve što je oštećeno. Zamjenili smo čitav krovni pokrivač i vratili izvornu varijantu pokrivanja biber crijepom. Zamjenili smo limariju, oštećene stropove i dio poda iznad prve etaže u dijelu objekta koji je okomito na Savu. To nam je bila početna tačka da zaštitimo objekat od propadnja, da stvorimo jednu cjelinu kako bi dalje u fazama mogli nastaviti sa drugim radovima”, pojasnila je Šadić.

Ona je istakla, da je već pripremljen tender i za drugu fazu, vrijednosti nešto manje od 30.000 maraka, gdje će se raditi zamjena dijela stolarije.

Po njenim riječima, ova faza bi mogla biti okončana do proljeća, a kako je naglasila, prema informacijama kojima raspolaže, postoji zaključak vlade da se predvide sredstva za nastavak rekonstrukcije ovog objekta.

Kazala je da ovaj objekat neće biti potpuno vraćen u izvorno stanje, i naglasila da, u budućnosti, izuzev sadašnje namjene za granične organe BiH, nema razloga da se ovaj objekat ne koristi i u druge svrhe.

Orijent je bio prvi brčanski hotel za kojeg je nacrt radio arhitekta Hofman. Izgradnja je počela 1879. godine i već 1880. godine hotel je stavljen u funkciju. Njegova prva namjena je bila smještaj austougarskih vojnika, imao je prateće prostorije, kuhinje, ostave, pa čak i prostoriju za proizvodnju leda. Do 1992. godine ovaj objekat je poznat kao Dom radničkog sindikata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button