RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

U Sarajevu danas protest zbog izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora

Organizacije “Klajmet sejv Bosnija” /Climate Save Bosnia/ i “Ekstinšen rebelion BiH” /Extincition Rebellion BiH/ organizovaće danas mirno okupljanje ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu sa zahtjevom da Hrvatska ne gradi odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH, potvrdila je jutros Srni organizator Maida Šabeta.

Ona je navela da bi takvom odlukom Hrvatske bili direktno ugroženi životi 300.000 građana uz rijeku Unu.

“Mi se okupljamo danas ispred Ambasade Hrvatske u 12.00 časova da bismo zahtijevali da takva odluka ne bude donesena s obzirom na to da imamo informaciju da druga lokacija nije ni razmatrana i da nije urađena studija uticaja na životnu sredinu u kontekstu ESPOO konvencije”, rekla je Šabeta.

Ona je navela da će Ambasadi danas biti uručeno i pismo koje potpisuje 15 nevladinih organizacije iz BiH koje se bave zaštitom životne sredine i koje podržavaju i današnje okupljanje.

“Osim toga, danas javno šaljemo poziv nadležnim institucijama i tražimo adekvatno reagovanje i da se u radne grupe uključe predstavnici nevladinog sektora”, rekla je Šabeta.

Ona je navela da, ukoliko najavljene aktivnosti ne doprinesu adekvatnom reagovanju nadležnih institucija, biće iskorišteni svi pravni instrumenti da bi se zaštitili građani.

Izvor teksta: SRNA

Foto: Al Jazeera – ARHIVA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Сарајево сутра стиже 30 респиратора које донирају НАТО и Мађарска

Radio Brčko

U Sarajevu zabilježen slučaj fotografisanja izbornog listića zbog navodnog novčanog plaćanja

Radio Brčko

Sahranjen višestruki ubica Edin Gačić

Radio Brčko