Arhiva

Ubici Džona Lenona nije odobren zahtjev za puštanje na slobodu

Marku Davidu Čepmenu, ubici čuvenog člana grupe “Bitls” Džona Lenona, nije odobren zahtjev za puštanje na slobodu.

Čepmen /63/ je ubio Lenona u Njujorku u decembru 1980. godine.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, uz mogućnost puštanja na uslovnu slobodu poslije dvadeset godina.

Čepmenovo puštanje bilo bi “u neskladu sa bezbjednošću društva”, navodi se u odluci njujorškog Odbora za puštanje na uslovnu slobodu.

Njujorški odbor je podsjetio Čepmena da je “pomno planirao i izvršio ubistvo slavne osobe bez ikakvog razloga, osim ženje da postane poznat”.

Odbor zato procjenjuje da bi njegovo puštanje predstavljalo rizik za društvo, jer bi se mogao pojaviti neko ko bi želio da zbog osvete ili bijesa naudi samom Čepmenu.

Lenonov ubica zatražio je prvi put puštanje iz zatvora 2000. godine. Ovo je deseti put da je njegov zahtjev odbijen.

Sljedeći put moći će da traži puštanje na uslovnu slobodu u avgustu 2020. godine, navode američki mediji.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button