RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

U Brčkom održani Dani polja soje

U organizaciji Poljoprivredne i medicinske škole Brčko distrikta, danas je kod školskog povrtnjaka i voćnjaka, održana manifestacija Dani polja soje kojoj su prisustvovali predstavnici Odjela za obrazovanje, nastavnici, učenici i brojni prijatelji.

“Naši učenici su s nastavnicima zasijali manju parcelu soje uz minimalna ulaganja. Naš cilj je da pokažemo šta učenici i škola mogu uraditi, kako unaprijediti praktične vještine učenika odnosno kako unaprijediti nastavu”, istaknuo je Sead Bečić, ravnatelj Poljoprivredne škole dodajući da će od dobiti žetve biti obezbijeđen repromaterijal za daljnju proizvodnju.

Profesor Adalbert Vonsović, voditelj praktične nastave u Poljoprivrednoj školi istaknuo je da su, zahvaljujući Institutu za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada i jednoj bijeljinskoj tvrtki, učenici zasijali nove sorte nemodificirane soje zbog čega se nadaju dobroj žetvi.

Nakon obilaska polja soje, Radomir Prodanović, stručni konsultant Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju – GIZ za područje BiH i Srbije, održao je predavanje o tome kako unaprijediti praktične vještine kod učenika i približiti im ovu zdravu proteinsku biljku od procesa uzgoja, preko proizvodnje do korištenja.

 

“Soja je izrazito važna biljka jer, po svom sastavu, ima preko 40 posto proteina zbog čega je u lancu ishrane najbliža mesu. U zadnje tri godine, površine zasijane sojom su povećane za oko 70 posto, što čini svega oko jedan posto ukupnih obradivih površina”, naveo je Prodanović, konstatiraju da uvozimo uglavnom genetički modificiranu soju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.