RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Bošnjaci u vlasti Brčko distrikta oštro osudili Milićevu odluku o Dedeićevoj smjeni

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić danas je, u ime predstavnika bošnjačkog naroda u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, oštro osudio odluku gradonačelnika Siniše Milića kojom je smijenio svog savjetnika Ismeta Dedeića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB).

Esed Kadrić

„Smatramo drskim i uvredljivim jednostran postupak gradonačelnika da, bez saglasnosti bošnjačkog političkog faktora i ikakve argumentacije, dužnosti razriješi savjetnika Bošnjaka. Još drskijom smatramo izjavu gradonačenika da ima zakonsko i statutarno ovlaštenje za Dedeićevu smjenu. Skoro svi srpski poslanici iz vladajuće većine su ga podržali u ovakvoj odluci, a to je poseban presedan u političkoj praksi Brčko distrikta jer je Dedeić smijenjen bez ovlaštenja i saglasnosti političkih predstavnika svog naroda“, naveo je Kadrić.

On je pozvao gradonačenika Milića da javno iznese razloge Dedeićeve smjene ili će, u suprotnom, Bošnjaci sami iznijeti argumentaciju na osnovu koje će biti jasno zašto je i u čije ime ovo urađeno.

Takođe je zatražio da gradonačelnik Milić posebno obrazloži jučerašnje preglasavanje bošnjačkih članova Vlade prilikom usvajanja smjernica za izmjenu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Brčko distrikta, te da povuče odluku usvojenu na toj sjednici.

“Juče su bošnjački članovi Vlade preglasani samo zato što su ukazali na nezakonit postupak gradonačelnika kojim je, nadležnost predlaganja smjernica za izmjenu pomenutog zakona dao šefu Odjeljenja za komunalne poslove iako ta nadležnost pripada šefu Odjeljenja za javne poslove, Sabriji Jašareviću. Time je prekršio Zakon o Vladi, Zakon o javnoj upravi, Poslovnik o radu Vlade i jedinstvena pravila za donošenje akata”, rekao je Kadrić pozivajući Milića da ispravi ovaj potez.

Takođe je najavio da bošnjački članovi Vlade neće učestvovati u radu Vlade dok ne dobiju garancije da na Vladi više neće biti preglašavanja članova ni iz jednog naroda.

Naveo da je o trenutnim dešavanjima upoznao Kancelariju supervizora.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

Snezana Cumurivic 18.10.2017. - 10:11 at 10:11

Blago nama brcacima! Mi vazda imamo pozoriste u gradu, naoko besplatno a u stvari nas kosta ” kao Svetog Petra maslo”!
Naime, dok se clanovi nase Vlade vajne i Skupstine bajne igraju politickih igara; mi, njihovi zamorcici stagniramo u svakom pogledu! Sve je ovo skupa i preskupa predstava za nas!
I nije bitno da li je smijenjen Dedeic, Kadric, Panic, Gudeljevic itd, a ni zbog cega je smijenjen. Bitno je, dragi moji sapatnici, da dok se oni zaj….ju, nista drugo ne rade: ne rijesavaju se bitna ekonomska i socijalna pitanja – sve se raspada, a mi tonemo u nesagledivu dubiozu! Gdjegod da pogledamo oko sebe necemo vidjeti napredak, cak i ako se ne osvrcemo stalno , necemo nista propustiti – nista nije krenulo na bolje!

Za sve njih u Vladi i Skupstini me zaboli kofer, – jer za njih nema zime, zasticeni su kao medvjedi, – ako sjasu s jedne pozicije – uzjahace na jos bolju! A pitam ja vas tj nas; da sitnu raju smjene sta bi bilo i ko bi o tome pisao i pricao?! Niko!
Ja ostarila aplicirajuci za razne poslove u Institucijama Brcko Distrikta BiH, nisam nikad dobila posao (nisam nikad bila podobna na ovaj ili onaj nacin). Trazila sam posao zajedno sa svojon djecom, koja takodje nisu podobna ( a sposobna), pa me sramota da se slucajno ne bih zaposlila i nekom mladjem uzela posao. – Dzaba sam se plasila – sad mogu jos malo i s unucima da trazim posao bez bojazni ikakve.
Zato, dragi moji, boli nas briga sto se uloge u nasem “Pozoristu” mijenjaju – nego da mi ojacamo nase medjuljudske odnose jer smo mi ti koji trpe posljedice preskupog repertoara naseg POZORISTA!

Sretno nam bilo!

Kometari su zaključani.