RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Udruženje mladih “Izvor” nastavlja projekat “Djeca spašavaju živote”

Brčansko Udruženje mladih “Izvor” iz ovogodišnjeg budžeta Distrikta, a po  Javnom pozivu Odjela za stručne i administrativne poslove, dobilo je 5.200 maraka  sredstva za nastavak projekta “Djeca spašavaju živote”, koji je proveden i prošle godine u nekoliko osnovnih škola.

Suad Behlulović, predsjednik ovog udruženja, istakao je da je cilj obučiti učenike predmetne nastave kako da pruže prvu pomoć prilikom srčanog udara.

Kako je rekao, ideja za ovaj pojekat potekla je od potpredsjednika udruženja, ljekara Jasmina Šabanovića, koji sa ekipom ljekara i medicinskog osoblja i provodi ovu obuku.

Realizacije ove godine obuhvata po tri treninga u još pet osnovnih škola za učenike koji dobrovoljno žele da je prođu. Obuka podrazumijeva predavanje i praktični dio za koji je prošle godine od dobijenih sredstava nabavljena i lutka za reanimaciju.

S obzirom da je kasnila isplata dobijenih sredstava za projekat, kako Behlulović ističe, njegova realizacija trebala bi započeti odmah nakon zimskog raspusta.

“Informacije kazuju da se smrtnost od srčanih udara procentualno smanjila nakon što su se počele provoditi ovakve obuke. Naša iskustva od prošle godine nam kazuju da ovaj projekat treba da se provodi i dalje. Nećemo odustati od njega, pogotovo zato što nas direktori škola u kojima smo proveli obuku, ponovo zovu da budemo dio tih škola ”, dodao je Behlulović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.