RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Umro posljednji preživjeli iz prvog konvoja poslanog u logor Auschwitz

Kazimierz Albin, posljednji preživjeli iz prvog konvoja poslanog u logor Auschwitz u junu 1940., umro je u Varšavi u dobi od 96 godina, objavio je u utorak Međunarodni odbor za Auschwitz.

Kazimierz Albin

“Kasnije u životu Kazimierz Albin je smatrao da je njegova najvažnija dužnost  govoriti o Auschwitzu i njegovim ubijenim zatočenicima. Pisao je knjige, držao govore, putovao i razgovarao s mladim ljudima u mnogim zemljama”, rekao je potpredsjednik odbora Christoph Heubner.

“Posebno mu je bilo važno da se njegov glas čuje u Njemačkoj”, dodao je. Albin je u Aushwitz došao kao 17. godišnjak, a 1943. je zajedno s još jednim logorašem uspio pobjeći iz Auschwitza.

U Krakovu se pridružio poljskom pokretu otpora i borio za oslobođenje svoje domovine i Auschwitza.

“Bila je to zvjezdana noć, oko minus 8 ili minus 10 stupnjeva Celzijusa  vani. “, prisjetio se Albin u intervjuu za AFP iz 2015. godine.

“Sklonili smo odjeću i bili na pola puta preko rijeke Sola kad sam čuo sirenu … Led nas je okruživao”, rekao je, misleći na plovni put koji prolazi kroz južni poljski grad Oswiecim, gdje je nacistička Njemačka izgradila Auschwitz, prenosi AP.

Nakon bijega njegov brat, koji je ostao u logoru, bio je mučen.

Bijeg iz Auschwitza bio je rijedak. Od oko 1,3 miliona ljudi poslanih u logor, samo je 802 – uključujući 45 žena – pokušalo pobjeći, prema procjenama muzeja.

Uspjelo je samo 144, a uhvaćeno 327. Sudbina preostalih 331 je nepoznata.

Izvor: http://www.fena.ba

Foto: Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Švicarska: Stanovnici Mitholza moraju se odseliti na više od 10 godina zbog uklanjanja eksploziva

Radio Brčko

Bombardovanja Njemačke u Drugom svjetskom ratu imala snagu 300 munja

Radio Brčko

Emotivan susret nakon više od 70 godina: Grkinja srela članove porodice koju je spasila od nacista

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!