Magazin

Bombardovanja Njemačke u Drugom svjetskom ratu imala snagu 300 munja

Najjača saveznička bombardovanja Njemačke u Drugom svjetskom ratu imala su snagu 300 munja i slala udarne talase do granice atmosfere sa svemirom, ističu naučnici.

Ogromne bombe koje su saveznici izbacivali iz svojih aviona bile su dovoljno jake da oslabe jonizovani gornji sloj atmosfere – jonosferu, koja se nalazi na visini od 50 do 600 kilometara, i to iznad Velike Britanije, koja je od nekih napada bila udaljena 1.000 kilometara.

Stručnjaci su proučavali zapise iz tog doba i otkrili da je svaki napad oslobađao energiju jačine 300 udara munje.

Naučnici su došli do ovog otkrića kada su analizirali dnevne zapise stanice za radio-istraživanja u Dajton Parku, u kojem je mjerenje jonosfere sprovođeno od 1933. do 1996. godine.

Proučavano je reagovanje jonosfere za vrijeme 152 velika saveznička vazdušna napada u Evropi i uočeno da se koncentracija elektrona znatno smanjivala zbog udarnih talasa prouzrokovanih detonacijama.

To je zagrijavalo gornji sloj atmosfere, te dodatno smanjivalo jonizaciju.

“Veliki slem”, britanska bomba projektovana da imitira efekat zemljotresa, bila je najrazornija neatomska bomba sve do američkog “MOAB-a”, korištenog u Avganistanu 2017. godine.

Zapisi savezničkih napada otkrivaju da su njihovi četvoromotorni bombarderi redovno nosili znatno veće bombe nego što su to mogli njihovi dvomotorni njemački suparnici. “Grend slem” bomba bila je teška deset tona.

Posade aviona javljale su da su njihove letjelice oštećene udarnim talasima koje su proizvodile bačene bombe, iako su bili na bezbjednoj visini, navode vojni stručnjaci.

Stanovnici koji su preživjeli bombardovanje svjedočili su da su ih udari eksplozija bacali u vazduh, dok su prozori i vrata izletali iz okvira.

Ljudi su savjetovali jedni druge da oko lica omotaju mokri peškir, što je u skloništu moglo zaštititi pluća da ne stradaju usljed udarnog talasa, koji je ubijao svoje žrtve ne nanoseći im nijednu vidljivu ranu, prenosi “Dejli mejl”.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button