Arhiva

Unatoč katastrofi, Gunjanci vjeruju u bolje sutra

U nama susjednoj Gunji, u Republici Hrvatskoj, mnogo kuća još je pod vodom. U tijeku je uklanjanje uginule stoke i sanacija terena. U Gunji su samo vojska i nadležne službe angažirane od tamošnje Civilne zaštite. Mještanima nije dopušten povratak u selo. Dozvoljen im je jedan obilazak poplavljenih imanja da sagledaju stanje i pretrpljenu štetu. Među njima, svoje imanje i poduzeće danas je obišao i Zdravko Gutić, ovlašteni zastupnik firme Still za prodaju viličara. Gubitci na njegovom imanju su milijunski.

gunja 1

Gospodin Gutić, zajedno sa svojom obitelji i 14 djelatnika koje je zapošljavao u poduzeću, iz Gunje je izašao kao i ostali, samo sa vrećicom u ruci. Pod vodom mu je, zajedno uz obiteljsko imanje, ostalo poduzeće sa 60 viličara i mnoštvo drugih skupih strojeva.

„Pravi razmjer štete će se vidjeti tek kada napravimo kompletan presjek oštećenja na svim strojevima, uređajima, opremi, alatu i dijelovima koje smo imali unutar firme. Žalosno je ali i činjenica da nismo uspjeli ništa spasiti jer je ta vodena stihija došla izuzetno brzo. Sve smo strojeve pospremili u jednu halu, zatvorili vrata i zapjenili pur pjenom, ali, na žalost, pred tom vodenom stihijom se ne može jednostavno zaštititi. Voda je ušla unnuta i sve je potopila“, priča nam Gutić.

gunja 3

Obitelj Gutić i njihovi radnici danas su izbjeglice. Smjestili su se kod rodbine i prijatelja ili u prihvatne centre. Danas su došli u Gunju samo da pogledaju što je ostalo od onoga što im je plaću donosilo. Za sada su nemoćni išta učiniti, tužno prioćava gospodin Gutić.

„Jedino što možemo sada to je otvoriti prostore da se miješa zrak koji je unutra ustajao i vrlo je neugodnog mirisa, te da se to koliko toliko izjednači. Otvorio sam vrata u prostorima da malo izađe voda. I evo, čekamo samo vrijeme kad se možemo početi vraćati i čistiti te prostore i privoditi ih svrsi“, kaže Gutić.

gunja 4

Gutić se uzda i vjeruje u obećanja Vlade Republike Hrvatske da će im maksimalno pomoći u obnovi i normalizaciji života u Gunji.

„Definitivno tu pomoć očekujem. Baš sam danas bio na sastanku u Županji sa ministrom Marasom, koji nam je isto tako potvrdio stav Vlade RH da će pomoći. Ali sva ta pomoć još nije konkretizirana. Kojim smjerom i na koji način će se ona slati prema nama još se ne zna, ali je Vlada definitivno stala iza nas jer ovo je katastrofa koja se dešava jednom u stotinu godina. Ovaj kraj je i prije rata bio siromašan i on definitivno, ni privreda, ni stanovništvo, ne mogu sami izaći iz ovoga bez pomoći vlade“, uvjeren je Gutić.

gunja 5

Gunjanci se nadaju da će im i ulazak Hrvatske u Europsku uniju također pomoći, jer očekuju i od te zajednice konkretnu pomoć, a kako su kazali, ipak najviše vjeruju u pomoć svog naroda, kojem se zahvaljuju za sve što već sada čine za Slavoniju.

gunja 6

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button