RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Sporazumom sa Tužilaštvom Distrikta četrdesettrogišnji penzioner iz D. Skakave prihvatio deset mjeseci zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH zaključilo je sporazum o priznanju krivnje sa M.A. (43) iz Donje Skakave kod Brčkog, kojeg je početkom godine optužilo za držanje veće količine vatrenog oružja, municije i drugih eksplozivnih materija. U skraćenom krivičnom postupku četrdesettrogidišnji penzioner priznao je izvršenje krivičnog djela Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija (iz člana 365. stav (2)   Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) pod okolnostima opisanim u optužnici iz januara ove godine. U skladu sa zaključenim sporazumom Osnovni sud Brčko distrikta BiH izrekao je optuženom kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci. Pored toga optuženom je u svrhu uništenja predmeta izvršenja krivičnog djela izrečena i sigurnosna mjera trajnog oduzimanja oružja i eksplozivnih materija.

Podsjećanja radi, 06. januara ove godine Tužilaštvo Distrikta optužilo je M.A. da je u svojoj porodičnoj kući protivpravno držao tri puške s dodatnom opremom, pet komada plastičnog eksploziva, četiri ručne bombe, jednu pješačku minu, stotinu trideset EDK detonatora, veći broj detonarskih kapisli, te preko hiljadu komada razne municije za mitraljez, vojne i lovačke puške, te razne vrste pištolja. Radi zaštite opće sigurnosti i drugih zakonskih razloga Tužilaštvo je optužnicom zatražilo trajno oduzimanje navedenih predmeta od optuženog.

Zaključivanjem sporazuma o priznanju krivnje sa optuženim, koji je Sud potom u cjelosti prihvatio, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je cjelokupni krivični postupak prema M.A. za nešto više od šest mjeseci, računajući od dana otvaranja istrage. Korištenjem sporazuma o priznanju krivnje i drugih skraćenih krivičnih postupaka u prethodnoj godini Tužilaštvo Distrikta okončalo je preko 40 % optužnih predmeta, dolazeći tako do pravosnažnih presuda kroz efikasnu krivičnu proceduru i sa znatno manjim ukupnim troškovima.

Izvor:Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.